2024. április 26., péntek
ÉDENKERT A TÁLBAN

Lakmározom...

Terítéken a körte

„Remekül érzem magam” – válaszoltam kedves ismerősöm kérdésére, amikor telefonon a hogylétem felől érdeklődött. Erre ő: „Te még mindig azon a diétán vagy? Nyers zöldségfélén, gyümölcsön?”„Persze. De ez nem koplalás, ahogy te gondolod, hanem életmód” – válaszoltam. „Én ezt nem bírnám ki!” – jelentette ki.

A nyers, vegán táplálkozás számomra élvezet. Bőségesen lakmározom mindenből, mit szemem-szám megkíván abból, amit a természet kínál. A nyári hónapokban elsősorban a lédús görögdinnyével oltottam szomjamat, aztán a csemegeszőlő áldásait élveztem – itt-ott még most is beszerezhető. Aztán az almafajták kerültek terítékre, most pedig a körtét más gyümölccsel, különféle friss, szárított vagy fagyasztott zöldségfélével, továbbá nyers magvakkal, fűszernövényekkel és természetesen citrommal, extra szűz olíva- vagy más hidegen sajtolt olajjal párosítom. Az előző évben két hónap alatt szépen felépültem a közlekedési balesetem sérüléseiből, és a székvárosban szinte mindenhová gyalog járva naponta két-három órát gyalogolok, sokszor munka közben sokáig állok, vagy mozgok, majd lépcsőzök, aztán órákig ülök, valakit hallgatok, feszülten figyelek – ehhez merítek sok erőt, kitartást a gazdag ízű, vitamindús tálból, pohárból.

Ezt mind megeszed?” – csodálkozott, aki látta a frissen elkészített adagomat. „Igen, ezt mind megeszem. A természet kincsei!” Semmit nem teszek belőle félre későbbre. S utána nem korog, nem morog a gyomor. Jó érzés, biztonság tölt el, hogy nem vagyok fáradékony, és öröm, hogy értékes üzemanyagot tankoltam magamba, olajozottan működök. Ha emellett elegendő vizet, folyadékot fogyasztok, eleget alszom, és nem csupán a magam erejében bízva járom az utam, szükségtelenek az ételkiegészítők és gyógyszerek, mert a szervezet nem válik egykönnyen betegségek táptalajává. Sőt az ilyen fajta táplálkozással és elegendő folyadék bevitelével a napi 2-3 fokhagyma fogyasztása mellett is normalizálódott az alacsony vérnyomásom, a fokhagymáról pedig kiderült, hogy természetes élelmiszerekkel kombinálva nem is okoz kellemetlen leheletet.

A receptjeimmel a kísérletezésre buzdítok. A hozzávalók mennyisége nem szentírás. Aki valamit nem szívesen fogyaszt, nyugodtan cserélje fel hasonló gyümölccsel, zöldséggel. Azok természetes ízét, illatát, testi-lelki jótékony hatását fokozatosan fogja megérezni. Öröm tölti el majd annak tudata, hogy a szervezete minden egyes élelmiszert felismer, belőle mindent értékesít. Ez az emberbarát és környezetbarát táplálkozás számomra egyszerű életmód, igazi szabadság!

Artúr-tál

Hozzávalók (egy személy részére): 2 körte, 1 citrom, 7 levél zöldsaláta, 1 maréknyi nyers vagy fagyasztott csemegekukorica, ¼ nyers cékla, 1 kicsi édeskrumpli (batáta), 2 ek. extraszűz olíva- vagy lenolaj, 1 pici fej vöröshagyma, petrezselyem zöldje, 1 kisebb fürt csemegeszőlő vagy néhány szem olívabogyó.

Elkészítése: Alaposan megmosunk minden hozzávalót. A körtét és az édeskrumplit héjastól apró kockákra, a céklát vékony csíkokra, a vöröshagymát karikákra vágjuk. Hozzáadjuk az olajat, a darabkákra tépkedett zöldsalátát, a (kiengedett) kukoricát, a fél citrom levét, a másik fél citromot felkarikázva, majd a petrezselyem zöldjét, melyet ollóval a kívánt nagyságra vágtunk. Mindent jól összekeverünk, és hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Szőlőszemmel vagy olajbogyóval díszítve kínáljuk.

Máté-mix

Hozzávalók (egy személy részére): 1 körte, 1 alma, 1 citrom, 1 sárgarépa, 1 sárga krumpli, 4 levél zöldsaláta, ¼ cékla, 2 ek. extraszűz olíva- vagy más olaj, kevés kapor és őrölt fahéj, 3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor, ½ dl víz.

Elkészítése: Alaposan megmossuk a hozzávalókat, de sem a gyümölcsöt, sem a zöldségfélét nem hámozzuk meg, hanem apró darabokra vágva, illetve tépkedve a turmixgépbe tesszük. A darabkákra vagdalt alma egy részét a többi hozzávalóval együtt a turmixgépben pépesítjük, a másik részét meghagyjuk díszítésre.

Liza-mix

Hozzávalók (egy személy részére): 2 körte, néhány levél zöldsaláta, 1 mángoldlevél, 1-2 rukkolalevél (borsmustár), 3 szem friss datolya, kevés kapor, 1 kk. quinoa vagy lenmag, 2 ek. extraszűz olíva- vagy más olaj, kevés kurkuma, 1 kis darab sütőtök, 3 gerezd fokhagyma, petrezselyem zöldje, 1 citrom, ½ dl víz.

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan megmossuk. A magvakat, a fokhagymát, a kimagozott datolyát, a leveles zöldségféléket darabkákra tépkedve, a petrezselyem zöldjét, a héjastól szeletekre vágott, kimagozott citromot és az apróra vágott sütőtököt beletesszük a turmixgépbe, hozzáadjuk az olajat és a vizet, és pépesítjük. Hosszú pohárban, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Imre-mix

Hozzávalók (egy személy részére): 1 körte, 1 nagy piros színű paprika, kis darab sütőtök, 3 levél zöldsaláta, 1 rukkolalevél, 1 citrom, 1 ek. extraszűz olívaolaj vagy hidegen sajtolt kókuszolaj, 1 ek. megtisztított nyers tökmag, kevés kurkuma, 2 gerezd fokhagyma, friss petrezselyemlevél, ½ dl víz.

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan megmossuk. A paprikát karikákra, a többit pedig apróra vágjuk. A paprikán kívül mindent a turmixgépbe teszünk, olaj, citromlé, víz hozzáadása után pépesítjük. Ha kisebb a turmixgépünk, akkor a hozzávalókat két részben pépesítjük, a kapott masszát egy nagyobb tálban összekeverjük, onnan tálkába öntjük, és karikákra vágott paprikával díszítjük.

Fogyasszunk mindent egészséggel!