2024. április 18., csütörtök
BRASSÓBÓL

Kormányközelben a magyarok

Közel egy napig szóhoz sem jutott Klaus Iohannis államfő a parlamenti választások eredménye láttán. Sokáig gondolkodtak a tanácsadói, hogyan állítsa be nagy győzelemként a hatalmas zakót. Azt, hogy pártja, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) alulmaradt: a 30 százaléknyi résztvevő alig 25 százaléka, azaz az összes választó mintegy 10 százaléka követte utasításait, és voksolt a csak nevében jobboldali alakulatra. Végül dicsőségesen jelentette ki, noha fogát csikorgatva, hogy az általa is óhajtott jobboldali összefogás alakíthat kormányt. Hiába győzött a Szociáldemokrata Párt, nem tud kormányt alakítani szövetségesek híján.

Ezért már hétfőn este eldőlt – Iohannis eldöntötte –, hogy a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek Meg Romániát Plusz Szövetség (MMRPSZ) alakíthat kormányt. Igaz, hogy még így is mínuszban volt a kormánytöbbség, ezért kedden – iróniát mellőzve – egy év után először felhívta Kelemen Hunort, a Románia Magyar Demokrata Szövetség elnökét, és megkérdezte, társulna-e az RMDSZ a négyéves projekthez.

Utána lemondatta Ludovic Orban kormányfőt, mintegy jelezve, hogy azért nagyon haragszik az NLP-re. Valami olyasmit is mondott, hogy: „Szégyent hoztatok rám!” S az NLP erre nem vágott vissza azzal, hogy a kudarc egyik oka éppen Iohannis volt, inkább meghunyászkodott.

Ellenállásból annyira tellett, hogy az NLP előhozakodott egy miniszterelnök-jelölttel, Florin Cîțu jelenlegi pénzügyminiszterrel. Igaz, hogy ez sem kevés, hisz ezáltal sikerült megakadályoznia, hogy egy alig egy éve leszerelt tábornok legyen a kormányfő, amint azt Klaus Iohannis gondolta.

A hivatalos tárgyalásokat a pártokkal hétfőn kezdi meg Klaus Iohannis. Ám a készülő koalíció pártjaival már egyeztetett. Noha a tárcákat még nem osztották szét, az már biztosnak tűnik, hogy az NLP 10-11, a Mentsétek Meg Romániát Plusz 5, az RMDSZ 2 minisztériumot vezethet majd.

Természetesen sok vitás kérdést kell a koalíción belül tisztázni, el kell simítani az ellentétes érdekeket. Ezek közül az RMDSZ számára az egyik létfontosságú: az MMRPSZ kétfordulós polgármester-választásokat szeretne, miközben ez a magyar érdekvédelem számottevő gyengüléséhez vezetne.

A nagy kérdés az, hogy kitart-e négy évig a koalíció, tekintve, hogy az MMRPSZ ideológiája kicsit sem jobboldali, baloldali progresszív párt. Ami mégis összeköti a három politikai alakulatot, az az, hogy mindhárman reformpártiak, szemben a neohűbéri politikai rendszert fenntartani akaró Szociáldemokrata Párttal.