2021. október 26., kedd

Törökország elítélte az európai uniós szankciók bevezetésének lehetőségéről született megegyezést

A török külügyminisztérium pénteken elítélte, valamint elfogultnak és jogtalannak nevezte, hogy az Európai Unió (EU) tagországainak állam- és kormányfői újabb szankciók bevezetésének lehetőségéről egyeztek meg Ankarával szemben a Földközi-tengeri török próbafúrások miatt.

(Forrás: Getty Images)
(Forrás: Getty Images)

Brüsszel már korábban illegálisnak minősítette, hogy Törökország hajói energiahordozók után kutatnak a Földközi-tenger keleti részében, mert az érintett területet az EU-tag Görögország és Ciprus saját különleges gazdasági övezetének tartja.

Ankara ugyanakkor kifogásolja, hogy Athén a görög szárazföldtől több száz kilométerre található szigeteire hivatkozva tágan értelmezi a kontinentális talapzat fogalmát, szerinte szűk területre szorítva vissza Törökország tengeri határait. Nicosia esetében pedig a török vezetés úgy véli, hogy a ciprusi kormány ki akarja majd sajátítani a kitermelt szénhidrogénekből származó javakat, figyelmen kívül hagyva a sziget északi felében önhatalmúlag kikiáltott, kizárólag Ankara által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság jogait.

Az EU-tagállamok vezetői brüsszeli értekezletük első, pénteki munkanapjának végén elfogadott zárónyilatkozatukban aláhúzták: a Földközi-tengeren kialakult konfliktus felszámolása érdekében Törökországnak folytatnia kell a diplomáciai párbeszédet Görögországgal és Ciprussal. Az Európai Tanács leszögezte: az uniónak stratégiai érdeke a kölcsönösen kedvező kapcsolatok fenntartása Ankarával, de a török vezetésnek hajlandóságot kell mutatnia az ellentétek párbeszéddel történő megoldására a nemzetközi joggal összhangban.

A török külügyminisztérium pénteki közleményében megerősítette, hogy Törökország, Athén provokatív lépései ellenére is kész az ügyben előfeltétel nélkül tárgyalásokat kezdeni Görögországgal „a térség stabilitásának megteremtése érdekében". Emlékeztettek: e tekintetben lehetőséget jelent annak a regionális konferenciának a megrendezése, amelyet Ankara javasolt a Földközi-tengerrel határos térségbeli országok és az Észak-Ciprusi Török Köztársaság részvételével.

A tárca nyomatékosította: az Európai Uniónak őszinte közvetítői szerepet kell vállalnia, továbbá stratégiai gondolkodást követve a józan ész szerint kell eljárnia.

A török külügyminisztérium a közleményben arról is írt, hogy Brüsszelnek és Ankarának mihamarabb hozzá kell látnia a 2016-os migrációs megállapodás összes alkotóelemének „felfrissítéséhez", mert az közös érdek.