2024. április 18., csütörtök

Per indult a Facebook ellen

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) és 48 állam két külön pert indított a Facebook ellen, mivel szerintük a közösségi oldal visszaélve monopolhelyzetével versenyellenes gyakorlatot folytat.

A vádak alapján az óriáscég visszaél hatalmával a digitális piacon annak érdekében, hogy megerősítse pozícióját és semlegesítse a versenytársait. A felperesek azt követelik, hogy az Instagram képmegosztót és a WhatsApp csevegőprogramot válasszák le a cégről.

A Facebook illetékesei azonban emlékeztetnek arra, hogy néhány éve a FTC maga engedélyezte az említett vállalatok felvásárlását. Mint elmondták, ha elveszítik a két alkalmazás tulajdonjogát, az hatalmas pénzügyi veszteséget okozna a vállalatnak, mivel a Facebook több millió dollárt ruházott be az Instagram és a WhatsApp fejlesztésébe.

A pert indító legtöbb amerikai államnak most a bíróság előtt kell bebizonyítania, hogy az óriáscég a törvények megszegésével elnyomja-e a versenytársait. Ez nem az első olyan eset, hogy a Facebookot ilyen vádakkal illetik. A technológiai óriáscégek egyébként híresek arról, hogy visszaélnek monopolhelyzetükkel.