2024. április 25., csütörtök

Huszonöt éves, önerőből lett milliárdos

Austin Russel, a 25 éves cégtulajdonos egy önvezető technológiának köszönhetően lett a világ legfiatalabb self-made milliárdosa.

A fiatal feltaláló 17 évesen alapította meg a lézeres technológiával foglalkozó Luminar Technologies vállalatot. A cég főleg a lidar technológiára összpontosít, amelynek segítségével a gépkocsi tájékozódni tud az úton. Miután a vállalata a múlt héten megjelent a NASDAQ tőzsdén, Russell vagyona óriásira nőtt. A fiatal feltaláló a Luminar cég részvényének egyharmadát, azaz 104,7 millió részvényt birtokol, ami néhány napja 2,4 milliárd dollárt ért. Russel ezzel a világ legfiatalabb self-made milliárdosa lett, a Forbes magazin szerint pedig az első olyan szupergazdag, aki az önvezető autók világából jött.

– Még fiatal vagyok, de a cégembe nagyon sok energiát fektettem. Szerencsém is volt, hogy megtudtam szerezni a vállalat részvényeinek jelentős hányadát – nyilatkozta a Forbes magazinnak Russel.

A fiatal milliárdos csodagyerek volt, akinek sikerült kihasználnia a tehetségét. A Forbes írása szerint már hároméves korában memorizálni tudta a periódusos rendszert, 13 évesen pedig beadta az első találmányát, egy föld alatti víz-újrahasznosító rendszert, ami a locsolók vizét fogta fel és tárolta a későbbi kertészkedéshez, hogy ezáltal csökkentse a szennyvíz mennyiségét. A középiskola helyett idejét a kaliforniai egyetemen, az Irvine Beckman Laser Institute-ban töltötte.