2024. március 29., péntek

Hatvan gyermekkönyv ajándékba

Gyólay Karolina legújabb könyve az iskolakönyvtárakban is megtalálható

Összesen négyszáz példányban nyomtatták ki önköltségen a Magyarkanizsai Egészségház igazgatói posztját betöltő, közgazdász végzettségű Gyólay Karolina legújabb, Gyerekvilág című kötetét. A többkönyves, magát amatőrnek valló, az érzéseit papírra vető igazgatónő most a község iskolásait is szerette volna megörvendeztetni a gyermekverseket tartalmazó könyvvel, annál is inkább, mert mint mondta, bár csókai, de fél életét Magyarkanizsán tölti. Az utolsó hatvan példányt a község iskoláiba juttatják majd el, hogy ott a könyvtárakban hozzáférhető legyen a gyermekek és akár a pedagógusok számára is. Az eddigi visszajelzések a könyv kapcsán mind arról szóltak, hogy szeretik ezt a kötetet, ami egy írással foglalkozónak nagyon nagy öröm, annál is inkább, mert a gyerekek a mai világban inkább választják a tévé, a telefon vagy az internet által tálcán kínált lehetőségeket. Csütörtökön az intézmények igazgatóinak, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár igazgatójának és a községi tanács oktatással megbízott tagjának jelenlétében Gyólay Karolina át is adta a versesköteteket, amelyek majd tovább utaznak a község iskoláiba.

Bagány Ágnes, a magyarkanizsai községi tanács oktatással és ifjúsággal megbízott tanácstagja az összekötő szerepét vállalta ez esetben, és elmondta, az önkormányzat feladata az volt, hogy megszervezte a könyvátadást.
– Gyólay Karolina nagylelkű felajánlása hozzájárul ahhoz, hogy az anyanyelvükön szépet olvashassanak az alsós tagozatosok, akár a pedagógusok közreműködésével is. Összesen hatvan könyvet segítünk szétosztani, a létszámok függvényében, így 12 kerül az oromhegyesi–oromi iskolába, 17 Horgosra és 27 darab Magyarkanizsán örvendezteti meg a kisdiákokat, illetve minden iskolaépület kapott további egy-egy példányt, hogy mindegyik könyvtárban fellelhető legyen – mondta a tanácstag. Ő maga is családanya, így kezébe vette már korábban a könyvet, amelyről elmondta, hogy közvetlen hangnemben szól ahhoz a korosztályhoz, amelynek íródott, és ettől népszerű.

A népszerűséget bizonyítja, hogy az utolsó példányokat osztotta szét az írójuk, akinek kislánya, Balunovity Anna illusztrálta a könyvét saját rajzaival, amelyek érdekessége, hogy a kis olvasók ki is színezhetik azokat, így amellett, hogy verseskönyv, még kifestősnek is lehet nevezni, mégpedig olyannak, amelyet egy korukbeli, hozzájuk hasonló kislány rajzai díszítenek, még fekete-fehérben. A Gyerekvilág tényleg a gyerekek világába kalauzolja még a felnőtt olvasót is.

– A Gyerekvilág a hat–tizenegy éves korú gyerekekhez szól, és a válogatott verseimet tartalmazza. Nagyon szeretném, hogy ez a könyv a községben is szélesebb körben elterjedjen, mert fontosnak tartom az anyanyelvünkön való minél több olvasást, hogy ez kicsit háttérbe szorítsa a modern kor vívmányait, az információáradatban oly könnyű elveszni. A legszebb nyelvnek tartom a magyart, amelyet mindannyiunknak meg kell becsülni. A saját gyermekem adta hozzá az ötletet, a gyermekek kis csodáiról írtam benne – mondta Gyólay Karolina.