2024. március 29., péntek

Új könyvek érkeztek

A Márai-programnak köszönhetően bővült a kishegyesi és a bácsfeketehegyi könyvtár állománya

A Kishegyesi Könyvtár és a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár már évek óta kedvezményezettje az anyaországi Márai-programnak, és a programnak köszönhetően évről évre minőségi kiadványokkal gazdagszik a két könyvtár állománya. Az idei évben több, mint 100 könyv érkezett a községbe. A Kishegyesi Könyvtár 62 új könyvel gyarapíthatta állományát, számolt be lapunknak Kecskés Tünde könyvtáros. A könyvtárak az idei évben is egy listát kaptak, és arról válogathattak a legkülönbözőbb címszavak közül.

– Leginkább szakirodalmi könyveket kaptunk, de érkezett gyermekirodalom, és kisebb számban kaptunk regényeket is. A Márai-program keretében kapott listáról az alapján válogattuk ki a könyveket, hogy mi után érdeklődnek az olvasók. Ha valamely sorozatnak megvoltak az első részei, akkor megrendeltük a folytatást – mondta el a könyvtáros, majd hozzáfűzte, hogy az olvasok leginkább a krimi és a sci-fi irodalom iránt érdeklődnek, de a legutóbbi időszakban az útleírások is népszerűek lettek. A program által kínált listán megtalálhatók világirodalmi művek is, de leginkább magyar szerzők könyveit tartalmazza.

A bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár 42 könyvvel gazdagodott a programnak köszönhetően, mondta el lapunknak Csordás Katalin könyvtáros.
– Vegyesen válogattunk szépirodalmi könyveket felnőtteknek és gyermekeknek, valamint szakirodalmi könyveket, szintén gyermekeknek és felnőtteknek is. A listáról az alapján válogattam, hogy milyen könyveink nem voltak még meg. Természetesen, figyelembe vettük az olvasók igényeit is. Felnőtt olvasóink szeretik a családregényeket és a történelmi regényeket, a gyerekek pedig kedvelik a szép meséskönyveket és az ismeretterjesztő könyveket is – számolt be Csordás Katalin, majd hozzáfűzte, hogy többnyire anyaországi magyar szerzők műveit választották. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a listán határon túli magyar szerzők könyvei közül is választhattak.