2024. április 25., csütörtök

A vers- és prózamondóknak a járvány sem akadály

Tévéfelvételről zajlott le a Dudás Kálmán-találkozó döntője – A nézők közönségdíjasokat is választottak

A járványhelyzet miatt a XXIV. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót rendhagyó módon szervezték meg. A rendezvény első fordulóját november 7-én és 8-án még közönség előtt tartották meg, a döntőre pedig november 20-án került sor. A háromtagú zsűri, vagyis Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, Krizsán Szilvia Sterija-díjas színművésznő és Elor Emina Sterija-díjas színművésznő a felvételek alapján értékelte a 75 elődöntős, majd a 20 döntős résztvevő produkcióját. A döntősökről készült felvételeket a Pannon TV kamerái rögzítették. Ezt csütörtök este tekinthették meg a Pannon Televízió műsorán. Ezzel egyidejűleg az egyik közösségi oldalon közönségszavazást is biztosítottak a szervezők. Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy hosszú hónapok előkészületei és kemény munkája előzte meg az elődöntőt és a televíziófelvételt.

– Már a nyáron elkezdett a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete gondolkodni azon, hogy miként lehetne egy olyan rendezvényt megálmodni, amely kompatibilis a járványügyi helyzettel. Mindez abból indult, hogy hittünk abban, hogy augusztus első felében meg lehet valósítani a Szép Szó tábort, és ekkor Európában mindenhol voltak rendezvények az év azon időszakában, csak Szerbiában nem. Ez egy kemény és erős érvágás volt, gyorsan újra kellett terveznünk a rendezvényeinket. Március közepétől leállt minden tevékenység az országban. Márciustól sem a tájolásaink, sem a rendezvényeink nem valósulhattak meg. Ahogy júniustól ismét elindulhatott a kulturális élet, bíztunk benne, hogy augusztusban lehet Szép Szó tábor, és szeptemberben folytathatjuk a rendezvények megvalósítását. Ez nem így volt, mert augusztusban nálunk emelkedett a fertőzöttek száma, nem tudtuk megtartani a tábort, és mindent át kellett ütemeznünk az iskolakezdés utáni időszakra. Ez azért nem volt egyszerű, mert a gyerekek hétköznap iskolában voltak, és nem szerettük volna elvenni tőlük a hétvégéjüket, a szabadidejüket. Úgy döntöttünk, hogy mégis próbáljuk ezt megvalósítani úgy, hogy a gyerekek számára sem legyen megterhelő, és megszervezésre kerüljenek ezek a rendezvények. Így indultunk el szeptemberben a szórványképzéseinkre először Kúlán, majd a következő hónapban Székelykevén. Ezzel párhuzamosan szerveződött a Szép Szó tábor, amely több hétvégére lett bontva. Ez egyben a Dudás Kálmán Vers- és Prózamondó Találkozó előkészítő fázisa is volt, hiszen a tábort nem tudtuk olyan formában megszervezni, mint eddig. Nem egy folyamatos, egyhetes táborunk volt, hanem hétvégente találkoztak a gyerekek, kis csoportokra bontva. Igyekeztünk megfelelni az aktuális járványügyi előírásoknak – tudtuk meg Hajvert Ákosról.

A döntő előkészületeivel kapcsolatban kiemelte, hogy novemberben keresték fel a Pannon Televíziót. Olyan módon szerették volna megoldani a versmondó versenyt, hogy a gyerekek ne vegyék fel saját magukat mobiltelefonnal, és ne ezeket a felvételeket küldjék be, hiszen akkor semmilyen visszajelzést nem kapnak a zsűritől.

– A vers- és a prózamondás, a színpadi művészetek a pillanat művészetei. Nagyon fontos, hogy legyen visszajelzés, és legyen közönsége annak, amit csinálsz, főleg az amatőr vers- és prózamondóknál. Ezért gondoltuk azt, hogy jó lenne, ha közönségnek mondhatná a gyerek a szöveget, és eközben felvenné egy kamera, így a felvett anyagot tudná értékelni a zsűri. Az idén rendhagyó módon kevesen jutottak be a döntőbe. Ez nem azért volt, mert úgy döntöttünk, hogy ilyen kevesen lesznek. A televíziós műsor miatt az idén ezt nem tudtuk a megszokott módon lebonyolítani, mert nagyon hosszú lett volna a műsor, és két részben kellett volna levetíteni. Emiatt úgy döntöttünk, hogy húsz döntősünk lehet. Összesen 75 versmondó vett részt a Dudás Kálmán Vers- és Prózamondó Találkozón. Közülük húszan juthattak tovább a döntőbe. A Pannon TV nyitott volt erre a műsorra. Nagy segítség volt számunkra Mess Attila színművész jelenléte, aki nagyon régóta követi már a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének munkáját. Első körben Kozma Zoltánnal, a Pannon RTV műsorigazgatójával és Maráci Barabás Mónikával, a speciális műsorok fő- és felelős szerkesztőjével átbeszéltük a műsort, majd az igazgató úr is zöld fényt adott az egésznek. Innentől kezdve elindult a résztvevők felvételezése, illetve az a szándék is megvalósulhatott, amely az elmúlt évek Dudás Kálmán Vers- és Prózamondó Találkozójának is fontos célja volt, hogy ne csak a vers- és prózamondásé legyen ez a rendezvény, hanem más társművészeteket, mai művészeti irányzatokat is be tudjon vonzani. A műsorban a vers- és prózamondás mellett jelen volt a képzőművészet, az irodalom és a komolyzene is. Fontos megjegyezni, hogy a Pannon Televízió olyan műsort tudott készíteni, amely be tudja mutatni azt a célt, amelyet élőben ez a találkozó is szolgál. Az idén háromtagú zsűri értékelte a résztvevőket, amelynek tagjai Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, Krizsán Szilvia Sterija-díjas színművész, valamint Elor Emina Sterija-díjas színművész. Mindhárman szoros kapcsolatban állnak a verssel és a versmondással. Kovács Frigyes fiatalon nagyon sok helyen előadta a Toldit Vajdaságban és Magyarországon is. Krizsán Szilvia gyerekversmondóként került a színészi pályára. Ugyanígy Elor Emina is, aki a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületéből és a Szép Szó táborokból került az újvidéki Művészeti Akadémiára. Nehéz dolga lehetett a zsűrinek, hiszen az, hogy hetvenöt résztvevőből húszat válasszanak ki, nagy feladat volt – emelte ki Hajvert Ákos.

Az összes döntős minősítésben részesült, és ezenkívül két fődíjat, a Dudás Kálmán-plakettet és a Dudás Kálmán-díjat is kiosztották. Mindkettő Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotása. A döntősök könyvjutalomban részesülnek. Fontos megjegyezni, hogy a műsorral párhuzamosan az érdeklődők a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Facebook-csoportjában szavazhattak a versenyzőkre.

Csütörtökön, a műsor idején a csoport 1500 új taggal bővült. Hajvert Ákos szerint, ha fele annyian nézték a műsort a televízióban, mint ahányan szavaztak, az is óriási eredménynek számít, hiszen a járvány idején jelentősen megnövekedett a rendezvény nézőinek száma.

A rendezvény támogatói: a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT., a tartományi művelődési, valamint a tartományi oktatási titkárság, Kishegyes Község Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV.

A díjazottak:

3–4. oszt.                   

Cipó Dóra (Tornyos)  bronz minősítés

Cipó Nóra (Tornyos)  bronz minősítés

Dancsó Emma (Topolya) ezüst minősítés

Vojcsena Patrícia (Kúla) arany minősítés    

5–6. oszt.                   

Tóth Vilmos (Temerin) ezüst minősítés

Baranyi Máté (Kishegyes) ezüst minősítés

Szarka Hanna (Zenta)             arany minősítés

Bába Kristóf (Újvidék)          ezüst minősítés

Szatmári Lili (Topolya)         bronz minősítés

Paróczi Dominika Dorina (Kishegyes)          arany minősítés

7–8. oszt.                   

Galusz Áron (Zenta)   ezüst minősítés

Bába Lujza (Újvidék) arany minősítés / Dudás Kálmán plakett

Gál Flóra (Kishegyes)            ezüst minősítés

Horváth Kinga (Óbecse)        ezüst minősítés

Középiskola               

Szabó Rebeka (Topolya)        arany minősítés

Vajda Noa Pálma (Bácsfeketehegy)   ezüst minősítés

Jaksa Dominika (Csóka)        ezüst minősítés

Tóth Katarina (Temerin)        arany minősítés / Dudás Kálmán-díj

Fenyvesi Petronella (Kúla)    bronz minősítés

Felnőtt kategória

Brasnyó Albert (Szenttamás) ezüst minősítés

Közönségdíj:

Vajda Noa Pálma

Galusz Áron

Szarka Hanna

A résztvevők közül meghívást kap a tatabányai József Attila országos vers-, énekelt vers és prózamondó versenyre: Bába Lujza, Tóth Katarina és Szabó Rebeka, valamint a Győrben kétévente megrendezendő Radnóti Miklós nemzeti vers- és prózamondó versenyre Tóth Katarina, Szabó Rebeka és Jaksa Dominika.