2022. szeptember 28., szerda

Román kormányalakítás - Megkezdődnek a koalíciós egyeztetések

A parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról kezdenek tárgyalásokat szombaton Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Fotó: presidiency.ro
Fotó: presidiency.ro

Ezt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke jelentette be Facebook-oldalán, miután csütörtök reggel Klaus Iohannis román államfő jelenlétében folytatott informális megbeszélést Ludovic Orbannal, a PNL elnökével, Dan Barnával, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökével és Dragos Tudoracheval, a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) ügyvezető elnökével.

Az USR és a PLUS már augusztusban összeolvadt, de még nem választották meg a fúzió nyomán létrejövő új párt egységes vezetőségét.

A három politikai erőnek - a PNL-nek, URS-PLUS-nak és az RMDSZ-nek - néhány százalékpontos többsége lesz a kétkamarás bukaresti parlament mindkét házában, a képviselőházban pedig a - mindenkori kormányt hagyományosan támogató - nemzeti kisebbségi frakció szavazataira is számítanak.

A jobboldali államfő már hétfőn bejelentette, hogy miután a választók több mint fele a jobbközép pártokra voksolt, jobbközép kormánykoalíció körvonalazódik, és a - választásokat egyébként megnyerő - Szociáldemokrata Párt (PSD) így "végre" kimarad a politikai döntéshozatalból.

A PNL - a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannisszal folytatott egyeztetést követően - szerda este úgy döntött: Florin Citu pénzügyminiszter számára kér kormányalakítási megbízást.

Az elnök még nem nevezte ki formálisan miniszterelnök-jelöltjét, ugyanis a központi választási bizottság még nem hirdette ki a választások hivatalos végeredményét.

A román alkotmány szerint az elnök a parlamenti pártokkal folytatandó egyeztetés után nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét, de csak akkor kellene a választások győztese által javasolt politikusnak adnia a kormányalakítási megbízást, ha az illető pártnak egyedül is többsége lenne a parlamentben.