2024. április 19., péntek

Szijjártó: a járvány határozta meg a nemzetközi politikát

A koronavírus-járvány határozta meg idén a nemzetközi politikai folyamatokat, így a külügyminisztérium feladatait is. Komoly szerep jutott a tárcának a járvány miatt előállt egészségügyi, gazdasági és társadalmi kihívások vonatkozásában – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés külügyi bizottságának csütörtöki ülésén, éves meghallgatásán.

Szijjártó Péter bizottsági meghallgatása (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szijjártó Péter bizottsági meghallgatása (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A tárcavezető kiemelte: a cél, hogy az egészségügyi rendszer működőképes maradjon, ennek kell alárendelni az intézkedéseket és a döntéseket. Ehhez megfelelő személyzet, védőeszköz és berendezés kell, az utóbbiak külföldi beszerzésénél hárult feladat a Külgazdasági és Külügyminisztériumra (KKM) – emlékeztetett.
Hangsúlyozta: a megoldást a vakcina jelenti, oltóanyagokat Keleten és Nyugaton is fejlesztenek, és a kormánynak kötelessége biztosítani, hogy a lehető leggyorsabban biztonságos oltóanyaghoz jussanak az emberek. Nem lehet sem politikai, sem ideológiai kérdést csinálni a vakcina ügyéből - mondta.
A külügyminiszter a gazdasági kihívásokkal kapcsolatban kifejtette: teljesen új világgazdasági korszak kezdődött, és komoly verseny indult a kapacitások újraelosztásáért. Az eddigi eredmények alapján Magyarország a nyertesek közé tartozik – jelentette ki.