2023. október 2., hétfő

Sokan meghaltak egy északkelet-szíriai robbantásos merényletben

Tizenhat ember, köztük három török katona és két civil vesztette életét, tizenketten pedig megsebesültek csütörtökön egy gépkocsiba rejtett pokolgép felrobbanásakor a török ellenőrzés alatt álló, északkelet-szíriai Haszaka tartományban, Ras al-Ain városában egy katonai ellenőrző pont mellett.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű aktivistahálózat tájékoztatása szerint az ellenőrző ponton a helyi biztonsági erőknek és az Ankara támogatását élvező, Murád Szultán nevű szíriai fegyveres csoportnak a tagjai is szolgálatban voltak, közülük is többen meghaltak a merényletben. Az OSDH szerint a halottak száma emelkedhet, mivel a tizenkét sebesült közül többnek súlyos az állapota.
Ezt a várost a török hadsereg és a vele szövetséges szíriai erők 2019 októberében foglalták el a terroristának minősített szíriai kurdok elleni offenzíva keretében. Eddig még senki nem jelentkezett a robbantás elkövetőjeként. Ez a térség az utóbbi időben több hasonló merényletnek volt a színhelye, az áldozatok továbbra is a török katonák és az őket támogató szíriai csoport tagjai voltak. Törökország ezeket az akciókat az általa terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának tulajdonította.