2024. április 24., szerda

Ha Szerbia újra Vladimir Božovićot nevezné ki nagykövetnek…

Lehetetlen visszavonni a montenegrói szerb nagykövet kitiltásáról szóló döntést

– Jelen pillanatban lehetetlen visszavonni a montenegrói szerb nagykövet kitiltásáról szóló döntést – jelentette ki Đorđe Radulović montenegrói külügyminiszter a TV Vijestinek.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Hozzáfűzte, a kormánynak nem áll módjában a kérdést újratárgyalni, amennyiben Szerbia újra Vladimir Božovićot nevezné ki a tisztségre, mert az ügyben Montenegró államfője illetékes.

Radulović hozzáfűzte, nem ismer olyan esetet, hogy valamely állam visszavonta volna döntését, ha már egyszer nemkívánatos személlyé nyilvánította valamely külképviselet magasrangú tisztségviselőjét. Mint mondta, a menesztés, a kitiltás az utolsó lépés, és nem járul hozzá a jószomszédi kapcsolatokhoz.

– Ha én lettem volna a miniszterelnök, beszélgetésre hívtam volna – mondta. – Különben is magunk mögött kell hagyni 1918-at és a történészekre bízni, mint politikusoknak az a dolgunk, hogy minden montenegrói állampolgárt képviseljünk, és ha kell, párbeszédet folytassunk.

Mint ismeretes Montenegró a bécsi konvenció 9. és 41. szakaszára hivatkozva november 28-án nem kívánatos személlyé nyilvánította Vladimir Božovićot, Szerbia nagykövetét, és felszólították, hagyja el az országot. A hivatalos indoklás szerint több szóbeli és írásbeli figyelmeztetés ellenére Božović nagykövet az „1918-as nem legális és nem legitim podgoricai közgyűlést” „felszabadításnak” és a „montenegrói nép szabad akaratának” titulálta, amivel a legközvetlenebbül megsértette Montenegrót,azt az országot, amelynek eddig a diplomáciai vendégszeretetét élvezte.