2024. április 26., péntek

Ítélet és kegyelem

Eredeti helyszíneken forgott Szikora János '48-as tévéfilmje

Befejeződött az Ítélet és kegyelem című film forgatása Csákberényben, amelyben a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának számos tagja vett részt, hiszen Sobor Antal Perelj, Uram! című regényének színpadi adaptációja fogalmazódik újra a film nyelvén. A 1848-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént, kevesek által ismert epizódot.

A 70 perces tévéfilm forgatókönyvét Pataki Éva és a rendező, Szikora János írta, aki számára különösen fontos a produkció létrejötte, hiszen kevés olyan kortárs darab van, ami kötődik is a környezetéhez: „Egy csapásra beleszerettem Csákberénybe, hiszen maximálisan kihasználtuk az eredeti helyszín adta lehetőségeket. Ez egy valós történet, az itt élő emberek története, akik immár százötven éve nem feledik azt. A történet most a filmnek köszönhetően országos ismertséget kap és végre méltó emléket állít a hősöknek.”

A forgatások befejeztével a munka java csak most jön, ahogy a rendező, Szikora János fogalmaz: „a több mint 700 vizuális Lego kockából most születik meg a film a vágódeszkán”.

A több hónapos utómunka után, az alkotók szándéka szerint a '48-as forradalom és szabadságharc ünnepén, március 15-én a nagyközönség is láthatja a filmet.

Az operatőr ifjabb Jancsó Miklós, azaz Jancsó Nyika, a fővilágosító Romwalter Béla „Richy”. A filmben a főszereplő Gáspár Sándor és Imre Krisztián mellett a Vörösmarty Színház társulatának több színésze is szerepel, a Szabad Színház társulatának tagjai, valamint csákberényi és környéki statiszták mellett.