2022. augusztus 15., hétfő

Tiranában könnygázzal oszlattak tüntetőket

Tiranában rendőrök csaptak össze egy szerdai megmozduláson tüntetőkkel, akik az ellen tiltakoztak, hogy a rendvédelmi szervek agyonlőttek egy 25 éves férfit, aki megszegte a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalmat Albániában.

Fotó: Toronto Star
Fotó: Toronto Star

A tiltakozók semmibe vették a tízfős gyülekezési plafont, és kövekkel dobálták meg a rendőröket, a belügyminisztériumot, a tiranai polgármesteri hivatalt, valamint a főbb kormányzati épületeket.
A tüntetők megpróbáltak behatolni a belügyminisztériumba és a kormányzati épületkomplexumba, ahol Edi Rama miniszterelnök irodája is található. A rendőrség könnygázt vetett be.

Gentian Mullai rendőrségi szóvivő az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: kilenc rendőr sérült meg az összecsapásokban, és a közelben parkoló rendőrautók közül több is megrongálódott.
Helyi sajtójelentések szerint a megmozduláson több tüntető és újságíró is megsebesült.
A résztvevők, akiknek túlnyomó többsége nem viselt maszkot, a többi között olyan jelszavakat skandáltak, mint "Rama mondjon le", és "Én vagyok Klodian". A tüntetők a kormány épülete előtt álló karácsonyfát is felgyújtották, majd felborították, illetve tönkretették az újévi dekorációt is a belvárosi Szkander bég téren.
A 25 éves Klodian Rashát keddre virradóra lőtték agyon a kijárási tilalom hatálya alatt, mert nem reagált az őt feltartóztatni akaró rendőrök felszólítására. Sander Lleshaj belügyminiszter közölte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.
Rasha barátai az elkövetők felelősségre vonását követelték, nővére, Sibora pedig a helyi Report TV televíziós csatorna műsorában elmondta, hogy testvére cigarettát ment vásárolni éjjeli 1 óra 45 perc körül, és az otthona közelében lőtték agyon rendőrök, akik hazáig követték őt.
Edi Rama miniszterelnök jelenleg az Egyesült Államokban tárgyal a Pfizer vállalattal, hogy biztosíthassa országa számára a cég által fejlesztett vakcinát.
Albániában a járvány feltartóztatásának céljából számos karanténintézkedést vezettek be, a többi között kötelezővé tették a maszkviselést, betiltották a gyülekezéseket, és éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.
A mintegy hárommillió lakosú országban eddig 45 188 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 951-en hunytak el a kórban. A gyógyultak száma 23 072.
Albániában áprilisban tartanak parlamenti választásokat.