2024. március 28., csütörtök

Fegyverkezik az ország!

A Nyugat-Balkánon Szerbia költ a legtöbbet hadi kiadásokra

Az egykori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság összes országa közül az idén Szerbia fordította a legtöbb pénzt fegyverkezésre. A régióban, ha nem is az első, de mindenképp az elismerésre méltó negyedik helyet foglalja el e téren, közvetlenül Románia, Magyarország és Bulgária mögött – írja a Beta hírügynökség.

A 2020. év költségvetési kiadásai azt mutatják, hogy a gazdasági válság nem gátolja a régiót a haditechnika korszerűsítésében, mivel több ország is növelte a védelemre fordított kiadását. Ezek a ráfordítások, ahogyan azt az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO), valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hivatalos adati felfedik, a reál bruttó haza össztermék (GDP) csökkenése, valamint az államadósság ellenére történik – állítja a régió országainak katonai költségvetését összehasonlító elemzésében a Balkán Biztonsági Hálózat portál.

Ezek az eredmények rámutatnak arra, hogy védelmi felszerelésre a régióban legtöbbet – 5,5 milliárd dollárt – Románia költött. A rangsorban őt követi Magyarország 1,8 milliárd dollárral, majd Bulgáriát 1,2 milliárddal, Szerbia a negyedik 1,04 milliárd dollárral. Összegszerűen legkevesebbet Montenegró költ a régióban védelmi kiadásokra, viszont GDP-arányosan a legközelebb áll ahhoz, hogy teljesítse a NATO-normát.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Szerbia után Horvátország következik a 970 millió dolláros hadikiadással, majd Szlovénia (515 millió dollár), Albánia (210 millió dollár), Bosznia-Hercegovina (174 millió dollár), Észak-Macedónia (164 millió dollár), legvégül pedig Montenegró (97 millió dollár). Pristinában a hatalom 69 millió dollárt különített el védelemre.

A portál elemzése alapján Románia nemcsak abszolút értékben, hanem a bruttó hazai termék vonatkozásában (2,4 százalék) is a legtöbbet fektetett a fegyveres erők fejlesztésére. A GDP-adatok ilyen vonatkozásában a NATO-ban csak az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak és Görögországnak van nagyobb védelmi kiadása. Magyarország idei GDP-arányos katonai költségvetése a NATO-táblázat alsó részéhez tartozik, a hadiköltségvetés szerkezetét nézve viszont az európai élvonalba tartozik, mert az ország katonai költségvetésének harmadát költi fegyverekre és hadi felszerelésre, és ez az arány a jövőben tovább fog növekedni.

Szerbia idei védelmi költségvetése 869 millió euró, illetve 1,036 milliárd dollár lesz, ami a GDP két százaléka. A szerb védelmi minisztérium és a szerb katonaság a költségvetés átütemezése után további 83 millió euróhoz jutott, amelynek legnagyobb részét, körülbelül 76 millió eurót, új hadászati felszerelések beszerzésére fordítanák.

A költségvetés átütemezése után az idén több ország is csökkentette a fegyverkezési kiadásokat, például Horvátország, Szlovénia, Észak-Macedónia, Albánia és Bosznia-Hercegovina a katonaság jövedelmére fordítja a védelmi költségvetés legnagyobb részét. Pristina szintén csökkentett védelmi költségvetésén, amely 69,2 millió euró volt az idén, 2021-ben pedig 67,3 millió euróra csökken, és a struktúrája is változik, a személyi költségek javára, ugyanis több mint 400 alkalmazottal nő a védelmi minisztérium foglalkoztatottjainak száma.