2024. április 20., szombat

Kriptovaluta a szerbiai homályban

A Szerbiai Munkáltatók Uniója (UPS) üdvözölte a digitális tulajdonra vonatkozó törvényjavaslat alapvető céljait, ám kiemelte annak hiányosságait is. A szervezet szerint ugyanis az összetett szaknyelvezet mellett az is problémákhoz vezethet, hogy a digitális világ számos fontos elemét csak érintik a rendelkezések, a gyakorlati alkalmazást pedig további határozatokra bízzák. Ez bizonytalanságot okoz majd azok körében, akik ebben az ágazatban üzletelnek – áll a munkáltatók közleményében.

A szervezet szakemberei szerint a törvényjavaslat elsősorban a kriptovaluta tekintetében fogalmaz homályosan. Kétséges a digitális pénz használati módja és rendeltetése is, de nem egyértelmű az általa megvalósult forgalom kezelése és az adóztatása sem. Kiemelik, hogy a mai világban elengedhetetlen a kriptovaluta egyértelmű szabályozása, ami későbbi határozatokkal nem pótolható.

Az UPS továbbította a javaslatait az illetékes szerveknek, és kérte, hogy a szakembereik ezentúl részt vehessenek a digitális tulajdonra vonatkozó törvény megalkotásában.