2024. április 25., csütörtök

Télen is kelendő a friss áru

Balanyiék kertészetében kitartanak a vegyszermentes termelés mellett

Szerbiában mintegy 15 ezer hektáron folytatnak organikus termelést. A megművelhető földterületnek ez alig 0,4 százalékát teszi ki, míg az európai átlag 5-6 százalék. Ebből kifolyólag a biotermékeknek a hazai piacáról szinte alig beszélhetünk. A lukácsfalvi Balanyi Sándor, a vegyszermentes kertészet egyik bánáti úttörője azonban mégsem panaszkodik. Úgy állította be a termelést, hogy az év mind a 365 napján képes friss árut a piacra vinni, mert elmondása szerint télen is nagy kereslete van a friss árunak. A mostani járványhelyzet idején is minden áruja vevőre talált.

Jól termett a tök is (Kecskés István felvétele)

Jól termett a tök is (Kecskés István felvétele)

Balanyiék családi gazdálkodásában már több mint egy évtizede foglalkoznak organikus termeléssel. A járványhelyzet ellenére a 2,5 hektárnyi terület minden négyzetméterén megtalálható az egy évben termelt 15 növénykultúra valamenyike.

– Mint minden évben, van fiatal vöröshagyma, mángold, spenót, rukkola (borsmustár), ezenkívül a szeptemberben, októberben már betakarított sütőtök, krumpli, vöröshagyma, fokhagyma, ezekből az alapvető élelmiszerekból próbálunk elegendő mennyiséget termelni. És, hogy egész éven át – mint ahogy mondják, 365 napon – tudunk piacra járni – mondta a kertész.

Van, akinek borpincéje van, más a jószágállományával büszkélkedik, Balanyi Sándor gazdaságában pedig mintegy 3500 darab Ibiza sütőtök vár vevőre. Beszélgetőtársunk elmondása szerint ez a tökfajta ízletes, könnyen feldolgozható, a csecsemőknek is adható, mert nem serkenti a gyomorsavtermelést. És, ami ennél is fontosabb: az Ibiza tök termeléséhez nem használnak vegyszereket.

– Különösebb észrevételeink nincsenek, ami ezt a járványt illeti. Árunkat mindig el tudtuk adni, sőt még a télen biztosítunk friss árut. A téli kultúrák is szépen fejlődnek és remélem, hogy az is eljut a vevőkhöz – mondta Balanyi Sándor.

(Kecskés István felvétele)

(Kecskés István felvétele)

A vegyszermentes termékeknek az ára valamivel magasabb a konvencionális módon termesztett terményekhez képest. Viszont az egészséges táplálkozás fontossága kezd nálunk is tudatosulni. A biotermelő azt tapasztalja, hogy a terményei iránt a fővárosiak mutatnak legnagyobb érdeklődést. Újabban egyre gyakoribb a házhoz szállítás is.

– Belgrádban piaci asztalt bérelünk. Háromszor hetente tudjuk leszállítani az árut. Szombaton és vasárnap saját magunk vagyunk ott a piacon, áruljuk, szerdánként pedig a partner üzlethálózatnak szállítjuk le. Az érdeklődés az állandó, szóval nincs valamilyen nagyobb különbség a korábbi évekhez képest – jegyezte meg a kertész.

Most különösképp nehéz a gazdaság bővítését tervezni. A pályázati lehetőségektől függ, hogy megvalósul-e Balanyiék terve, hogy növeljék a jelenlegi 1300 négyzetméternyi fóliasátorral fedett területet.