2024. március 28., csütörtök

A rászoruló gyerekek ünnepéért

Jótékonysági gyűjtést szervezett a Nők Kishegyesi Fóruma és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület

A karácsony akkor szép, ha másokét is széppé tesszük. A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Nők Kishegyesi Fóruma az idén közös akciót indított, amelynek keretében tagjaik a szociálisan veszélyeztetett kategóriába tartozó gyerekek számára gyűjtenek ajándékot.


A gyűjtés tegnap kezdődött és a jövő hét elejéig tart. Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy számítanak az emberek nagylelkűségére a gyűjtés során.
– A művelődési egyesülettel közösen szervezett gyűjtés során elsősorban olyan dolgokat várunk, amiknek a gyerekek örülni tudnak. Játékokat, édességet, tanszereket és ehhez hasonló dolgokra számítunk. A felajánlásokat két helyen gyűjtjük, a CMH-irodában minden munkanapon 9 és 13 óra között, valamint a Női Fórum piactéri székházában piaci napokon, vagyis kedden és pénteken. Itt 8 és 11 óra között lehet átadni az adományokat, valamint december 14-én, hétfőn délután. Az ajándékokat önkéntesek fogják becsomagolni a szociálisan hátrányos helyzetben élő gyermekek számára. Hogy hány csomagot állítunk össze, azt a szociális központ fogja meghatározni, onnan kapunk egy listát a rászoruló gyerekekről. Tíz évnél fiatalabb gyerekek kapják a csomagokat, és igyekszünk személyre szabottan összeállítani őket. Ez azt jelenti, hogy amikor meglesz a lista, olyan dolgokat igyekszünk az adott gyerek csomagjába tenni, amire szüksége lehet – mondta el Zsidai Erzsébet, majd arról is szólt, hogy az akció kedvezményezettjei között lesznek az Ügyi csoportos gyerekek is. Előzetes becslések szerint 40-50 csomagra lesz szükség. Tekintettel a járványhelyzetre, nem szerveznek nagy csomagosztást, hanem a falugondnokok és az önkéntesek fogják házhoz szállítani a csomagokat.

A Nők Kishegyesi Fóruma a korábbi években nem szervezett hasonló jellegű akciókat, viszont tavaly az Ügyis gyerekek kedvezményezettjei voltak a művelődési egyesület Dália kézimunkacsoport cipősdoboz-akciójának – tudtuk meg az elnöktől. Az idén a járványhelyzet miatt nagyon sok gyerek kimarad sokféle programból. Épp ezért a női fórum úgy döntött, hogy csatlakozik az akcióhoz és tagjai igyekeznek örömet szerezni a gyerekeknek. A Női Fórum és a művelődési egyesület felhívása, úgy tűnik, nem talált süket fülekre, ugyanis többen is jelezték, hogy adományozni fognak. Már a gyűjtés első napján több dologhoz sikerült hozzájutniuk, ezért remélik, hogy a felhívás megmozgatja az emberek szívét, és még több adomány gyűlik össze.

A Női Fórum elnöke végezetül arról is beszámolt, hogy az újabb szigorítások miatt a csoport tevékenysége szinte teljesen leállt. A kézimunkacsoport tagjai főként idős személyek, vagyis veszélyeztetett kategóriába tartoznak, ezért egyáltalán nem tartanak összejöveteleket. Az Ügyis gyerekekkel ugyancsak leálltak a foglalkozások, mert nem tudják úgy megszervezni a programokat, hogy csak korlátozott számú gyerek vegyen részt rajtuk. Zsidai Erzsébet bízik benne, hogy a lehető leghamarabb túl leszünk a járványveszélyen, mert a gyerekeknek nagyon hiányoznak foglalkozások.