2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Mexikói csodatétel

Mindenki különleges győztest várt az F1-es Szahíri Nagydíj rajtja után, ami végül meg is valósult, ám a Mercedes hihetetlen hibája miatt nem a csapatnál nagy lehetőséget kapó George Russell, hanem Sergio Pérez szerezte meg karrierje első diadalát.

A szahíri győztesnek a következő szezonra nincs még csapata…(Fotó: Beta/AP)

A szahíri győztesnek a következő szezonra nincs még csapata…(Fotó: Beta/AP)

Koronavírus-fertőzése miatt Lewis Hamiltonnak 2007 óta először ki kellett hagynia egy futamot, a Mercedes pedig elintézte, hogy saját neveltje, a két éve a Williamsnél versenyző, a gyenge technika miatt eddig még pontot sem szerző, de a jövő nagy sztárjának tartott Russell vegye át helyét a mezőny legjobb autójában.

Bár a fiatal brit új közegbe csöppent, nagyon hamar felvette a ritmust, és Valtteri Bottastól mindössze 26 ezreddel elmaradva a második helyre kvalifikálta magát a bahreini pálya különleges vonalvezetésén, amelyen egy perc alatti köridők születtek. A brit a rajtnál egy lépéssel közelebb került a csodához, amikor átugrotta Bottast, és magához ragadta a vezetést. A Mercedesek üldözői viszont egymásban botlottak meg: Charles Leclerc kiforgatta Pérezt, aki emiatt a mezőny végére esett, a monacóival együtt pedig a falban végezte a balesetet kikerülni próbáló Max Verstappen is.

Russell a 87 körös futam 63. köréig haladt a meseszerű győzelem felé, ekkor azonban a brit korábbi Williamsébe beugró Jack Aitken hibázott, a letört első szárnya miatt pedig jött a biztonsági autó. A nagy előnyt őrző Mercedes az óvatosság jegyében újra a bokszba hívta a versenyzőit, ám egy rádióhiba miatt a szerelők nem tudták, hogy mindkét autó érkezik: Russell Bottas első gumijait kapta meg, amelyeket vissza kellett mennie lecserélni, a finn pedig új gumik nélkül távozott, így mindketten rengeteg időt vesztettek. Bár Russell visszazárkózott az élre kerülő Pérez mögé, akinek kezére játszott a taktika, ám a britnek lassú defekt miatt ismét cserélnie kellett. A mexikói végül erős tempóval, karrierje 190. F1-es futamán szerezte meg a régóta megérdemelt első győzelmét, a Racing Point pedig először nyert 2003 óta, amikor még Jordannek hívták a csapatot. A helyzet pikantériája, hogy Péreznek Sebastian Vettel érkezése miatt év végén távoznia kell, és egyelőre nincs ülése 2021-re. Mostani tettének súlyát viszont jelzi, hogy Pedro Rodriguez személyében legutóbb 1970-ben volt mexikói győztese az F1-nek.

A Mercedesek csak a 8–9. helyen futottak be, ami különösen a nagy lehetőség előtt álló Russellt törte le, ám lehet, hogy a hétvégi szezonzárón is helyettesítenie kell még Hamiltont.

A Szahíri Nagydíj végeredménye: 1. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 1:31:15,114, 2. Esteban Ocon (francia, Renault) +10,5 másodperc hátrány, 3. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) +11,8, 4. Carlos Sainz (spanyol, McLaren) +12,5, 5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) +13,3 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 332 pont, 2. Bottas 205, 3. Verstappen 189, 4. Pérez 125, 5. Ricciardo 112 stb. Csapatok: 1. Mercedes 540 pont, 2. Red Bull 282, 3. Racing Point 194, 4. McLaren 184, 5. Renault 172 stb.