2024. április 25., csütörtök

Esélyteremtő utak a társadalmi felzárkóztatásban

Online nemzetközi konferenciát tartott a budapesti Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

A budapesti székhelyű Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságot múlt év augusztusában alapították, és Magyarország Belügyminisztériumának irányítása alatt működik. Az intézmény szervezésében került sor a Közös társadalmi felelősség: esélyteremtő utak elnevezésű nemzetközi online konferenciára, amelyet az érdeklődők kedden követhettek figyelemmel a TEF YouTube-csatornáján.

Farkas András moderátor elmondta, hogy a járványhelyzethez igazodva olyan konferencia-tartalmat állítottak össze, amely pillanatképeket mutat a felzárkózó települések és közösségek életéből. Nemcsak anyaországi és határon túli előadókat hallhattak a rendezvényen, hanem fotókiállítással, filmvetítéssel és könyvbemutatóval is készültek.

Ezután Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a nézőket.

– Olyan programokra koncentrál ez a konferencia, amelyekben jelen van az együttműködés. A mi szakterületünkön 2010-ben egy új nézőpontot kellett kialakítanunk. Akkoriban a társadalmi felzárkóztatás még idegen fogalomnak számított. Mindent meg kell tennünk azért, hogy minél kevesebb ember éljen szegénységben, és minél több ember legyen, akinek jövőképet adunk. Ez a munka sokszor teljesen láthatatlan. Lehet, hogy nem látják az eredményeket, de ez a konferencia segíteni fog abban, hogy sok minden napvilágra kerüljön. Itt nem lehet egy nap alatt csodát tenni, évek kitartó munkája kell ahhoz, hogy az eredmény látszódjon – hangzott el Langerné Victor Katalin köszönőbeszédében. Mint hozzátette, az igazán fenntartható eredmény az emberi kapcsolatok és a tudás, mert az nem vész el.

Ezt követően Sztojka Attila, a TEF főigazgatója kifejtette, olyan előadások olyan példákat mutattak be, amelyek kézzel fogható változásokat indítottak el a Komplex telep-program keretében. A cél, hogy az egyén a saját lakhatási helyzetén önmaga tudjon változtatni. Jelenleg 94 magyarországi település 169 szegregátumában csaknem 10 000 fejlesztési terv készül. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság ehhez több mint 900 főnek – szociális munkásnak – adott szakmai segítséget. A fő célunk, hogy mindenki legalább egy lépcsőfokot lépjen előre az életében. Ehhez képzésre, foglalkoztatásra, egészségügyre és lakhatásra van szükség. Ezek a kötelező elemei a Komplex telep-programnak – hangsúlyozta a TEF főigazgatója. Mint hozzáfűzte, ennek keretében több mint 3000 embernek van lehetősége komfortos otthonhoz jutni. A cél, hogy a munkavállaláshoz megteremtődjenek ezek az átmeneti otthonok, és később az egyén is képessé váljon arra, hogy saját otthont teremtsen magának. A programnak köszönhetően Magyarországon 560 új összkomfortos ház jön létre.

A konferencián előadások hangzottak el arról, hogy milyen eszközrendszer áll az esélyteremtéshez a rendelkezésre, a részvevők példát hallhattak a legjobb önkormányzati gyakorlatról, de arról is, hogy a közösségteremtésnek és a pasztorációnak milyen funkciója van a legveszélyeztetettebb közösségekben.

Külhoni magyar előadói is voltak a konferenciának: dr. Pásztor Rita, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, Szántó Ildikó, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság igazgató-helyettese, Elekes Zoltán, a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság igazgatója, illetve Loncsák Magdolna kárpátaljai óvodapedagógus, tanítónő előadásai szerepeltek a programban. A konferencián egy vajdasági előadó is szerepelt. Dr. Lepes Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar oktatója A motoros képességek fejlettségének hatása a hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességére Vajdaságban címmel tartott előadást. A szekcióülést szintén interaktív beszélgetés formájában, a Microsoft Teams program segítségével oldották meg.

A YouTube-on aki megtekinti a konferenciát, megnézheti Asztalos Zoltán Látóúton című fotókiállításának anyagát, illetve Joka Daróczi János két kisfilmjét, a Kaposmérőt és a Kislétát. Ezenkívül Osgyáni Gábor Csokvaományról, egy borsodi faluról készült drónfelvételei is láthatók. A konferencián bemutatták Gavalik Lívia, Császár Rozália, dr. Szarvák Tibor és dr. Czibere Ibolya Felzárkóztatási Együttműködések Támogatása című módszertani kézikönyvet.