2024. március 28., csütörtök

FRISSÍTETT – Az oltással visszatérhet az élet a normális mederbe

Az új típusú koronavírus elleni oltóanyag forgalomba kerülése megteremti a feltételeit annak, hogy az élet belátható időn belül visszatérjen a normális mederbe – mondta kedden, a nagy-britanniai oltási kampány kezdőnapján Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának orvosigazgatója.

Az első brit páciens, a 91 esztendős Margaret Keenan a közép-angliai Coventry egyetemi kórházában kapta meg a koronavírus-oltást kedden.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a múlt héten jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyság a világon elsőként adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

A kedden elkezdődött oltási kampányhoz az első menetben 800 ezer adag vakcina áll rendelkezésre, de a Pfizer/BioNTech-oltóanyagból a brit kormány eddig 40 millió dózist rendelt.

Kedden ötven brit kórházban kezdték beadni az oltásokat, de a vakcina a kidolgozott részletes menetrend alapján hamarosan a körzeti orvosi rendelőkben, majd a patikákban is hozzáférhetővé válik.

Az egészségügyi szolgálat nagyszabású képzési programot kezdett annak érdekében, hogy minél többen biztonságosan be tudják adni az oltást. A képzés kiterjed a rendelőkben dolgozó asszisztensekre és a patikai gyógyszerészekre is.

Powis professzor a BBC televízió keddi hírmagazinjának nyilatkozva kijelentette: 2020 „rettenetes év volt", de az oltási kampány megkezdése nyomán az élet a következő hónapokban várhatóan visszatér a normális mederbe.

Az NHS angliai tagozatának orvosigazgatója hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltás a létező legbiztonságosabb gyógyszerészeti készítmények közé tartozik, a klinikai próbákon sokezer ember vett részt és a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az engedélyezés előtt nagyon gondosan vizsgálta az oltóanyagot.

Stephen Powis kérte, hogy akiket az egészségügyi szolgálat a kidolgozott menetrend alapján oltásra behív, mindenképpen keressék fel a kijelölt oltóhelyet és adassák be maguknak a vakcinát.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a vakcinához.

A 25 oldalas útmutatás szerint a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak. Utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd időrendi sorendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek.

Jonathan Van-Tam angol tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak adott minapi nyilatkozatában kijelentette: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a vakcinákat, a Covid-19 betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte.

Ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt.

A kormány reményei szerint karácsony előtt ez az oltóanyag is forgalomba kerülhet.

Mindeközben a The Moscow Times arról ír, hogy az orosz koronavírus-vakcina beadatása után a páciensek legalább 42 napig nem ihatnak alkoholt. A Szputnyik V névre keresztelt védőoltás felvétele előtt ajánlatos legalább két hétig kerülni az alkoholt. A Szputnyik V-t két dózisban kapják el a páciensek, a két oltás között 21 napnak kell eltelnie és az első oltástól számítva minimum 42 napig érdemes elkerülni az alkoholfogyasztást. Anna Popova, az orosz szövetségi fogyasztóvédelmi intézet vezetője elmondta, hogy az védőoltás immunreakciót vált ki a szervezetből, ez pedig akkor a leghatásosabb, ha közben nem fogyasztunk alkoholt. Popova hozzátette, a dohányzást az oltás felvétele előtt és utána is hanyagolni kell.