2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Egy hónap alatt annyi áldozat, mint márciustól novemberig összesen

Az elmúlt egy hónap alatt több mint ezer polgár halt meg Szerbiában a koronavírus-fertőzés következtében. A járvány első hullámától kezdődően novemberig nem volt összesen ennyi áldozat, mint rövid egy hónap alatt – olvasható a 021.rs honlapon. Az adatokra a BIRN, azaz a Balkáni Oknyomozó Hálózat hívta fel a figyelmet.

Az átláthatóság hiányában azt kell gondolnunk, hogy ezek az arányok még kedvezőtlenebbek. Szerbiában egyébként március 20-án jegyezték fel az első halálesetet, amelyet a SARS-CoV-2 vírus okozott, az 1000. áldozatról pedig november 15-én érkezett hír a covid19.rs kormányzati honlap adatai szerint. Ettől a naptól kezdődően ugrásszerűen megnőtt a fertőzöttek körében jegyzett elhalálozási arány. Hivatalos adatok szerint a 2005. koronavírus-áldozatot december 5-én jegyeztük, vagyis kevesebb, mint egy hónap alatt több mint ezer ember vesztette el a küzdelmet a betegséggel szemben.

Emlékeztetünk, hogy a BIRN a nyári hónapokban megvádolta az állami adatbázis készítőit, hogy elhallgatták a nyilvánosság elől a valós adatokat. A szerb kormány, a köztársasági válságtörzs és más állami intézmények, mint ahogyan a kórházak többsége nem adnak ki információt az elhunytakról, mint pl. az életkoruk, lakhelyük, vagy más. A Tartományi Klinikai Központ még csak arról sem ad tájékoztatást, hogy lennének elhunytak, így szinte lehetetlen megállapítani, hányan haltak meg a koronavírus szövődményeiben Szerbiában.