2024. április 24., szerda

Készenlétben várni a jövőt

A tartományi titkárság mindent megtesz az idegenforgalom helyzetének stabilizálásáért

Az idei év alaposan felforgatta az idegenforgalmat. Az állami intézkedések folyamatosak az iparág megsegítésére, sőt a tervezés is megkezdődött a 2021. évre. Ebből a célból tartottak kedden délelőtt válságkezelő tanácskozást a Vajdasági Idegenforgalmi Iroda újvidéki székhelyén. A két tárgyaló fél, Nataša Pavlović, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet igazgatója, valamint Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár volt.

– A mai tanácskozás célja, hogy amikor végre levehetjük a maszkokat és az élet visszatér a régi kerékvágásba, elmondhassuk, hogy időközben mit terveztünk, és hogy készen állunk a folytatásra. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a titkárság és az iroda egyezteti a jövő évre vonatkozó elképzeléseket és intézkedéseket. Fontos az együttműködés, mert az igazi idegenforgalmi szakértők itt találhatók az irodában, ők sokkal jobban tudják, mire van szüksége az iparágnak, mint a titkárság – jelentette ki Ivanišević.

Tekintettel a körülményekre, a tartományi kormány 66 százalékkal növelte a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság költségvetését a következő évre, ezzel összhangban jövőre 200 millió dinár jut a turisztikai programok ösztönzésére. További kedvező hír, hogy a Vajdasági Fejlesztési Alap és gazdasági és idegenforgalmi titkárság közösen segíti a gazdaság talpra állását. Ennek eredménye várhatóan egy kamatmentes hitelcsomag lesz, amelynek bizonyos részét vissza nem térítendő támogatás formájában adnak.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– A vajdasági idegenforgalmi irodával sok közös projektumunk van, ilyenek például azok a reklámkampányok, amelyekkel a tartományi turisztikai lehetőségekre szeretnénk felhívni a figyelmet. Az idei idegenforgalmi utalványok jelentős része kihasználatlanul maradt, megeshet, hogy nem volt kielégítő  a tájékoztatás, ezért a jövőben az önkormányzatokkal is szorosabb együttműködést tervezünk – nyilatkozta a tartományi titkár.

Nataša Pavlović, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet igazgatója szerint akármilyen rossz volt az idei év, a nyári időszak eredményei mégsem lehangolóak, ha a belföldi turizmust vesszük alapul. A helyzet természetesen több mint lesújtó volt az idegenforgalmi irodák számára.

– A belföldi turizmus élénkítésében vitathatatlan  szerepet játszott az idegenforgalmi minisztérium az utazási utalványok kibocsátásával. A nyári reklámkampányt elsősorban az internetes felületek segítségével végeztük. Különös figyelmet szenteltünk a digitális tartalmak bővítésének is, és ezt szorgalmazzuk a jövőben is. A hivatalos adatok alapján a tartományi idegenforgalmi lehetőségek iránt augusztusban és szeptemberben volt a legnagyobb érdeklődés; 26 százalékkal több turista érkezett, a vendégéjszakák száma pedig 20 százalékkal nőtt.

Az óvintézkedésekkel összhangban a téli turizmusra is adódnak majd lehetőségek, persze nem a szokásos körülmények között.

– Erre is lesz lehetőség, bár igencsak korlátolt keretek között. Leginkább a szabadtéri aktivitások és a falusi turizmus területén várható nagyobb mozgolódás. Már többen raktak fel hirdetéseket, hogy az óvintézkedések szigorú betartásával összhangban várják a vendégeket. Természetesen számuk csak öt főre korlátozódik a jelenlegi körülmények között, de mindenkit megnyugtatok, mi ellenőriztük a helyszíneket, és azt tapasztaltuk, hogy mindenhol betartják az előírásokat – mondta Nataša Pavlović.