2024. március 28., csütörtök

A technológia válik mindenhatóvá

Századunkban a választási kampány, a politikai hatalomért vívott küzdelem átköltözött a közösségi oldalakra. Amikor a hatalmon lévők ennek a haszonélvezői, akkor azt általában jónak tekintik, és próbálnak is gátlástalanul élni az előnyökkel. Amikor viszont a befolyásukat, a hatalmukat féltik, azonnal a szabályozás szükségességét hangoztatják, és ha módjukban áll, lépéseket is tesznek ilyen irányba.

A választópolgár tekinthető még mindig a demokratikus társadalmakban a hatalom alapegységének, hiszen a szavazata befolyásolja a végeredményt, ami pedig azt határozza meg, ki lesz az, aki a hatalmat gyakorolhatja legalább egy mandátumban. Valójában azonban ahogyan egy fecske nem csinál nyarat, egy szavazó sem befolyásolja önmagában a végeredményt. A kor technológiai vívmányait felhasználva a szavazatok megszerzésének különböző technikáit „fejlesztették ki”. Az utóbbi időben a közösségi oldalak a legnagyobb és leghatásosabb kampányfelületek. Amikor pedig már a szavazatszámlálást is digitalizálják, kérdés, hogy nem kellene-e újragondolni a demokrácia alapvetéseit és elsősorban a szabályozást.

Csak a naivak hihetik azt, hogy azzal fogják befolyásolni a választókat, ha megosztanak valamit a közösségi oldalakon. A dolog ma már nem így, hanem ipari méretekben, a virtuális térben és sok esetben titkosszolgálati eszközökkel zajlik. A közösségi platformokon a mesterséges intelligencia személyre szóló impulzusokat küld annak érdekében, hogy a célszemély megfelelő módon szavazzon. Természetesen a hatás nem mindig tökéletes, de a tudományos módszerekkel kidolgozott folyamat hatásai egyértelműek. Ugyanígy zajlik például a reklámok eljuttatása a potenciális fogyasztókhoz, és lényegében a háttérből mindent a gazdasági érdekszférák befolyásolnak.

KORUNK DINOSZAURUSZAI

Obama volt az első – illetve az őt a választás megnyeréséhez segítő kampánycsapat –, aki sikeresen élt a 21. század nyújtotta technológiai lehetőségekkel. Már akkor sejteni lehetett azonban, hogy ez a jövőre nézve meghatározó lesz, és kockázatokat is jelent. Elsősorban nemzetbiztonsági kockázatot, legyen szó akár kínai kapcsolatról, orosz befolyásról és egyebekről. A valós tények valószínűleg sosem lesznek nyilvánosak, a befolyás pedig mindig valakinek/valakiknek a politikai vagy gazdasági érdekeit szolgálja.

Amikor Obamát 2008-ban megválasztották amerikai elnöknek, egészen másképp nézett ki a technológia világa. A Facebook, a Google és társaik még nem voltak ilyen gigantikus méretű cégek. Ma viszont már csúcsragadozók, korunk dinoszauruszai. Nem túlzás azt állítani, hogy körülöttük forog a világ. Obama kormányzata még abban segített, hogy ezek a mostanra hatalmasra nőtt dinoszauruszok kikeljenek a tojásból. Mára viszont túlnőttek minden határt.

Meghatározó az amerikai elnök személye a világgazdasági folyamatokra nézve. Fontos azonban megjegyezni, hogy mélyreható, alapvető jelentőségű gazdaságpolitikai lépéseket az elnök akkor tud megtenni, ha kongresszusi támogatottságot is élvez. Ha egyszínű a Kongresszus mindkét házának többsége és a Fehér Ház lakója is közülük való, az szinte szabad kezet biztosít az elnöknek. Trumpnak volt egy ilyen időszaka és akkor azt tette, amit egy republikánustól el lehetett várni: adókat csökkentett. Sajátos világgazdasági folyamatok zajlottak azonban közben. Egy konjunktúraciklus végén nem mindig célszerű adókat csökkenteni, és úgy tűnt, valóban egy jó időszakra lehet számítani. Amit azonban a koronavírus okozott a világgazdaságban, arra nem lehetett számítani. Biden most egy négy pontból álló programot hirdetett, melyben a koronavírus-járvány kezelését, a gazdaság helyreállítását, a faji egyenlőség kérdését és a klímaváltozást jelölte meg a legfontosabb területeknek. Csapatában ott vannak a Szilícium-völgy korábbi vezetői, ami annak az előjele lehet, hogy a nagy technológiai cégek befolyása csak növekszik.

A VAKCINA A PIACOKAT IS „BEOLTJA”

Az elmúlt hetekben a védőoltások állítólagos sikeres teszteléséről, a lakosság tömeges beoltásának belátható időn belüli megkezdéséről szóltak a hírek. Ahogyan feltételezhető is volt, a piac ezt azonnali gyors növekedéssel igazolta vissza. Emelkedtek a tőzsdeindexek, mert az emberek – a befektetők is – abban kezdenek bízni, hogy ha rövid időn belül nem is, de néhány hónap alatt sikerül a járványt megfékezni, és gazdasági szempontból is összességében jó időszak következik. Azért fontos hangsúlyozni, hogy összességében, mert a társadalmi össztermék általában mindenütt csökkent, de azért vannak iparágak, melyek jelentős haszonélvezői ennek a helyzetnek is.

Valaki mondott olyat, és szokás idézni sok helyen, hogy azok az emberek, akik azért vannak jól megfizetve, hogy komplikált megoldásokat találjanak egy-egy probléma megoldására, nem fognak egyszerű megoldásokkal élni. A járványügyi helyzet következményeinek kezelése nem egyszerű feladat, és csak remélhetjük, hogy azért minálunk, tágabb régiónkban és globális szinten is mindenkinek az a célja, hogy a legegyszerűbb és legjobb megoldásokat alkalmazza.