2024. április 19., péntek

Dicsőség emléküknek!

A Zentán felállított lengyel emlékmű leleplezésére még várni kell

Szerbül, lengyelül és magyarul is elolvasható, kiknek és miért állították

Szerbül, lengyelül és magyarul is elolvasható, kiknek és miért állították

Aki az elmúlt napokban járt Zentán, a Népkert környékén, láthatta, hogy a bejáratánál már áll a lengyel kulturális minisztérium által finanszírozott emlékmű. Mint korábban beszámoltunk róla, főhajtásként készült azoknak a lengyel pilótáknak az emléke előtt, akik 1944. szeptember 10-én Zenta térségében hősi halált haltak küldetésük teljesítése közben. 

1944. szeptember 10-én Zenta térségében, pontosabban Tornyos határában, a Csikér közelében, az akkori Ungár-tanyától pár száz méterre zuhant le a Liberator EW 278 GR-U jelzésű azon repülő, amelynek pilótái a lengyel légierő 1586. különleges műveleti alakulatának kötelékében a varsói felkelőknek vittek segélyszállítmányt. A gépet vidékünk felett érte támadás, kigyulladt, majd Tornyosnál lezuhant. Négyen állítólag ejtőernyővel kiugrottak belőle, őket elfogták, a lezuhant gépben maradt három lengyel pilóta pedig szörnyethalt. Az ő emlékük előtti főhajtásként készült el az emlékmű, amelynek emelését a Lengyel Köztársaság belgrádi nagykövetsége kezdeményezte három évvel ezelőtt, és az elképzelést Zenta önkormányzata is támogatta.

Az emlékmű tehát a helyén van, a környezetét még rendezni, parkosítani kell, de bárki, aki arra sétál, megnézheti, és elolvashatja a rajta látható szöveget szerb, lengyel és magyar nyelven. A táblára az elesett lengyel pilóták neve is felkerült: Franczak Stanisław Zbigniew alhadnagy, Foczpaniak Mieczysław Witold alhadnagy és Truszkowski Jerzy Józef törzsőrmester. Ők mindhárman a belgrádi katonai temetőben nyugszanak.
Az emlékmű hivatalos leleplezésének időpontja a vírushelyzet miatt egyelőre nem ismert.