2024. március 29., péntek
ADVENTI KALANDOZÁSOK EURÓPA- SZERTE (1.)

Párizs: A luxus újragondolva

Várakozunk és békére áhítunk. Nosztalgiával pillantunk a múltba és reménykedve lessük a jövőt, miközben felgyorsult világunk változásai újratervezésre kényszerítenek bennünket. Advent időszakában járunk, de valahogy minden olyan más. Olyan bizonytalan és veszélyes. Az ünnepi időszak fahéj- és forralt bor illatú karácsonyi vásárainak a meghitt hangulatát két ellenség is fenyegeti: a keresztény hagyományok elleni terrortámadások és újabban a vírushelyzet.
De ünnepnek lennie kell!
Utazásaim sorra meghiúsulnak, viszont annál értékesebbek a korábbi évek ünnepi időszakában készült fotók. Nyomukban az emlékek a boldog békeidőket, illatokat és ízeket, ragyogó fényáradatot, kedves emlékeket hoznak vissza.
Jöjjenek velem, vessük bele magunkat a karácsonyi ünnepek varázslatába! Lenyűgöző helyszínekre kalauzolom az olvasót Európa-szerte, a múltban és a jelenben.

A Champs-Élysées sugárút a Diadalív felé

A Champs-Élysées sugárút a Diadalív felé

Jean-Claude Dehix, az ország leismertebb marionettbábú-készítője alkotásával

Jean-Claude Dehix, az ország leismertebb marionettbábú-készítője alkotásával

GLAMOUR ÉS HAUTE-COUTURE

Harminckét évvel ezelőtt Párizsban töltöttem a telet. Ekkor láttam először élőben, ahogyan a fények városára ünnepi varázslat száll, csillámpor és a felnőtteket is magával ragadó mesevilág feledteti a téli sötétséget. A párizsi áruházak november 12. és vízkereszt között nagyot játszanak! A kicsiket és a nagyokat egyaránt elkápráztatja a grandiózus és extravagáns, utcai bábszínháznak is nevezhető, állandó mozgásban lévő mesevilág a kirakatablakok mögött. A járókelők csillogó szemekkel időznek előttük.
Mielőtt az orromat vágyakozó gyermekként a kirakatüvegre tapasztom, a sétát a Champs-Élysées-n, a világ legelőkelőbb sugárútján kezdem. A sugárút a Concorde tértől a Diadalívig 2 km hosszú, a 70 méter széles út 2x4 sávos, két oldalát sétányok szegélyezik, melyeket fasorok osztanak ketté. A szorgos kezek 400 platánfát metszenek kocka alakúra, ezekre kerülnek a girlandok és égősorok. A Champs-Élysées 1790-től tündököl fényárban, újabban a kor szellemében LED-es fényforrással díszítik. Az idén 1 millió dekor LED-lámpatest került a platánokra.(*1) A díszkivilágítást a polgármester ünnepi megnyitóját követően évről évre egy francia híresség kapcsolja be, megtette már Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Audrey Tautou, Omar Sy… Az idén 2020. november 22-én Louane, az ifjú énekesnő állt Anne Hidalgo polgármester asszony mellett. Kivételesen elmaradt az üdvrivalgás és a lelkes közönség tapsvihara. A nézők virtuálisan lehettek jelen, az eseményt több mint 50.000 néző követte a világhálón.
Azonban élőben látni, megélni az ünnepi sétát egy életre szóló élmény. November–decemberi párizsi látogatásaim során még élőben, a helyszínen élveztük a látványt ünneplőbe öltöztetve testünket-lelkünket. A hölgyek márkás haute-couture(*2) kiskabátban, vagy sportosan, az örökdivatú lapos sarkú balerinacipőben tipegtek, de hát egy francia nő még a vállára terített plédet is hercegnőként tudja viselni. Mert a párizsi nők látszólag a legkisebb erőfeszítés nélkül is mindig sikkesek. Akkoriban nem volt mobiltelefon, nem küldtük a fotót azonnal az Instagramra, a párizsiak és mi turisták részesei voltunk a csodának. Vidáman pezsgőzve ünnepeltünk az elegáns sugárúton és a fővárosi központi karácsonyi vásár forgatagában, amit a 75 éves Daniel apó rendez már 8 éve. Csapatával 24 óra alatt építik fel a várost a városban. Daniel apó mindvégig maga felügyeli kedvenc Mikulásainak a kihelyezését, utasításokat ad és közben titkokat árul el a kíváncsi riportereknek, pl. azt, mennyire bosszantja, hogy egy „ereklyegyűjtő” évről évre ellopja hóemberének sárgarépaorrát.

BÁB-„SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG”

Kicsik és nagyok a kirakatok előtt

Kicsik és nagyok a kirakatok előtt

Így haladok az Hausmann(*3) (ejtsd: Oszman) bulevár felé, ahol az év legjelentősebb időszakában a híres áruházláncok, a Galerie Lafayette és a Printemps ámulatba ejtő mozgó kirakatai vonzzák a tömeget. A kilátást az utca túloldaláról is megcsodáltam. Így egységesen jelenik meg meleg hangulatában a varázslatos ünnep. Amikor csak tehettem, órákat töltöttem a kirakatok előtt, leírhatatlan élvezetet nyújt minden egyes történet a maga stílusával. A gyermekek részére közvetlenül az ablaküveg előtt korláttal ellátott fa padlózatú sétányt állítanak fel. Okos találmány, hiszen így a kicsik jól látják az egész mesejátékot, nem lökdösik őket, kísérőik kezét fogva biztonságban sétálhatnak el a kirakattáblák előtt. Láthatunk ünnepi vacsorához készülődő mackócsaládot, havas hegyoldalakon szánkózó és síelő Barbie babákat, robotokat, fabábúkat, akrobatákat és tündöklő tündéreket. A dekoráció látványos, persze adott téma, adott árucsoportot, márkanevet is megcéloz, mint pl. a Chanel, a Dior, a Prada.
A párizsi áruházak 1909 óta kérik fel a kor legnevesebb lakberendezőit, kirakattervezőit és persze Jean-Claude Dehix-et, az ország legismertebb marionettbábú-készítőjét a nagy munkára. (A világon elsőként neki sikerült drótkötélen mozgatni egy bábút! Egy év kísérletezés és kemény munka után a mulatságos figura 6 perces kötéltáncos számot adott elő.) A művész úr 45 éve van a szakmában, de mindig felvillanyozza az adventi időszak, ötleteivel követi a technikai fejlődések nyújtotta lehetőségeket, folyamatosan frissülő készlettel állítja össze varázslatos műsorait.
2019-ben 150 kirakatot varázsolt bábszínházzá. Az idén a legnagyobb gondot az okozta neki, hogyan tud majd egy 3 kg-os fából készült bábú 50 napon keresztül mozogni a vékony damilszálakon. A megnyitó előtt a marionettek egy hétig „próbáltak”. Jean-Claude az éjszakát is az áruházban töltötte, asszisztensével az utolsó pillanatig ellenőrizték a felhasznált 13 kilométernyi damil állapotát és a 98 db. villanymotor működését, ha kellett, módosítottak a 75 zsinórbáb beállításán, hogy azok kifogástalanul mozogjanak. Az elénk táruló látvány a kreatív és eredeti ötleteket megvalósító művészek és karbantartók több havi munkájának az eredménye. Jean-Claude és a többi szakértő nagylelkűen és örömmel hódol a szenvedélyének. Évente 120 millió látogatót vonz a lenyűgöző varázslat: a kirakatokban bábelőadásként megelevenedő mesék, történetek mozgó világa. A kirakatokat az utcáról és az Instagramon is meg lehet csodálni.

MI LESZ AZ IDÉN A MIKULÁSSAL?

A Printemps áruház kirakata

A Printemps áruház kirakata

Jean Olivier építészmérnök, 70 múlt, 10 éve kinevezett áruházi főmikulás. Az áruház közelében lakik, az utcán sokan felismerik szakálláról, ilyenkor kedélyesen elcseveg az érdeklődőkkel.
A három hetes megbízás minden percét élvezi, mint elmondta: ez a nemes feladat elfeledteti az élet nehézségeit, az előkészület pedig maga a csoda! Valójában már a felkészüléstől átszellemül, mosodába viszi a mikulás-felszerelést, a 9 méteres piros szatén köpönyeget és a hóna aljáig érő bő nadrágot. Kipucolja a 49-es csizmát! Szereti, ha lábujjai kényelmesen helyezkednek el a lábbeliben. Az ünnepi időszakban szakállát gyermekkölnivel, önmagát pedig márkás parfümmel illatosítja. Taxival érkezik az áruházhoz és őszinte, mondhatni gyermeki lelkesedéssel nézi, ahogyan a híres épületek, emlékművek és terek ünnepi hangulata magával ragadja az embereket. Tavaly, miközben kifelé kászálódott a taxiból, mosolyogva így szólt: „Szívesebben közlekednék a kényelmes rénszarvas repítette szánnal!”
Mit csinálhat Mikulás apó a vírushelyzet alatt otthonában? Az ünnepi műsor egyik főszereplője, aki megszokta a nyüzsgő gyermeksereget, sokan közülük ajándékkal várják és gyakran komoly témákat érintő kérdéseket tesznek fel neki. Mi lesz vele azok nélkül, akik ragyogó szemmel néznek fel rá, és még hisznek a csodában?

2016-tól a költségek felét a város, a másik felét a híres üzletek állják. A költségvetési adatok szerint: egyhavi ünnepi kivilágítás négy párizsi család éves áramszámla díjának felel meg. A kivilágítás 2021. január 6-áig lesz látható.
*2 (ejtsd: ót kutűr) „magas szabászat”, csúcsdivat; egyedileg, méret után tervezett és kézzel varrott darab.
*3 Hausmann báró, várospolitikus irányította a francia főváros arculatát napjainkban is meghatározó, nagyszabású urbanizációt.