2024. április 19., péntek

Stevanović: Mind inkább telítődnek a kórházak

Külön aggodalomra ad okot, hogy egyre több a súlyos klinikai eset a páciensek között

Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző Klinika igazgatója szerint a koronavírus-helyzet mind súlyosabb Szerbiában, a kórházi kapacitások telítődnek, ezenkívül mind több a súlyos klinikai eset a páciensek között. Mint hozzátette, ezek a páciensek gyakran néhány napig otthon betegeskedtek, és már súlyos állapotban kerültek kórházba.

Ezért ismételgetjük, hogy ezt a betegséget nem gyógyíthatják maguk a polgárok, hanem szakemberre van szükségük. Jelentkezni kell mindenképp a COVID-rendelőkben, és az ott dolgozók utasításait kell követni, szögezte le Stevanović az N1 tudósítása szerint.

Az orvosok szerint a Dragiša Mišović klinikai központban 360, a Zvezdarán pedig 405 COVID-pozitív beteget ápolnak. Vladimir Đukić, a Dragiša Mišović központ igazgatója szerint a 360 fekvőbeteg közül 90 intenzív gyógykezelésre kényszerül. Húsz gyermek is náluk fekszik, mindegyiknek az édesanyja is vele van, ezenkívül vannak veszélyeztetett terhes nők is az intézetben, akiknek a kezelése további szakorvosokat vesz igénybe. Hozzáfűzte, hogy a Mišović-klinika sohasem volt ennyire tele, mint ezekben a napokban.

A batajnicai COVID-kórház részben tehermentesítette a többi fővárosi intézményt, de két és fél nap alatt 320 pácienst helyeztek el ott.

Petar Svorcan, a Zvezdara egészségügyi központból elmondta, hogy péntektől számítva 116 új pácienst vettek fel – és ennyit bocsátottak haza –, így összesen 405 koronavírus-fertőzöttet ápolnak. Aggodalmat főleg az a tény vált ki, hogy túlsúlyban vannak a súlyos esetek, és minden újonnan érkezett páciens oxigénkezelésre szorul.