2024. április 19., péntek

Rekordszámú baba született

A belgrádi Népfront Klinikán az idén már 7245 csecsemő jött világra

Belgrád legnagyobb szülészeti kórházában, a Népfront Nőgyógyászati, Szülészeti Klinikán csak a hétvégén 46 csecsemő, 25 kisfiú és 21 kislány látta meg a napvilágot – hozta hírül a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS). Hozzáteszik, a járvány ellenére, amikor az egyik leginkább veszélyeztetett csoportba az állapotos nők és az újszülöttek tartoznak, ez lehet az elmúlt 20 év legtermékenyebb éve, hiszen csak ez az egy kórház már most 7245 csecsemővel büszkélkedhet, és december végéig ez a szám várhatóan eléri a 7800-at.

A közszolgálati televízió szerint azok az állapotos nők is, akik elkapták a koronavírust, rendes ellátásban részesülnek a kórházban, vagyis a klinika felkészült arra, hogy a vírussal fertőzött kismamák is zavartalanul megszüljenek, illetve elláthassák csecsemőjüket.

Željko Miković, a Népfront Nőgyógyászati, Szülészeti Klinika igazgatója a televízió reggeli műsorában elmondta, hogy a vírusfertőzött kismamák számára egy külön osztályt alakítottak ki, ahol ellátják őket. Ezen az osztályon egyébként már 90 csecsemő jött világra. A kismamák, akiket itt láttak el, jól érzik magukat, az újszülöttek pedig nem kapták el a fertőzést.

– Amennyiben a nő már a várandósság idején észleli a koronavírus-járvány tüneteit, a Covid-rendelőben kell jelentkeznie, nőgyógyászati tünetek jelentkezésekor pedig a nőgyógyászati klinikát kell felkeresnie – emelte ki a klinika igazgatója. Hozzátette: – Csodálatos, hogy ilyen körülmények ellenére is rekordot állíthatunk az újszülöttek számát illetően. Mindent megtettünk azért, hogy a kismamák a szülés során, valamint az újszülöttek is biztonságban legyenek. Megteremtettük a szükséges egészségügyi feltételeket, és rendelkezünk megfelelő számú személyzettel is. Úgy gondolom, minden optimális és mindenki biztonságban érezheti magát. Csak azokat a beavatkozásokat halasztottuk el, amelyek nem sürgősek. Minden onkológiai műtétet és sürgős beavatkozást végrehajtunk – mondta Miković.

A járvány sok kérdést felvetett, például a szoptatás körül is kételyek merültek fel. A szakorvosok ebben az esetben továbbra is a szoptatást támogatják, hiszen a fertőzést nem lehet az anyatejen keresztül átadni.

Az igazgató kitért a mesterséges megtermékenyítésre is. Rámutatott, e téren sem szünetelt a klinikájuk, minden párnál, akinél a megtermékenyítés során mesterséges beavatkozást terveztek, megvalósítottak.

– Nagyon sok pár van mesterséges megtermékenyítési eljárásban, és a Népfront az állam támogatásával minden szükséges felszerelést beszerzett ennek megvalósításához – hangsúlyozta a klinika igazgatója, és rámutatott arra, hogy több mint 250 beavatkozást hajtottak végre, nem alakult ki a klinikájukon várólista. Mindenkit, aki eljárásba kerül, várakozás nélkül sorba vesznek. Az igazgató arra ösztönözte a párokat, hogy a járvány ellenére se adják fel a szülővé válással kapcsolatos terveiket.