2024. április 24., szerda

Sok a szabálytalanság a közszférában

Az óbecsei Toplana Közvállalat működését is ellenőrizte az Állami Számvevőszék

Az óbecsei Toplana Közvállalat 2018-ban és 2019-ben 12 millió dinár értékben szerződött le úgy különféle szolgáltatásokra és javakra, hogy nem folytatta le a kötelező közbeszerzési eljárásokat – többek között ezt állapította meg szerdán közzétett jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Ebben arról is lehet olvasni, hogy két kátyi cégnek két év alatt 10 millió dinárral többet fizetett ki a Toplana, mint amekkora összeg a közbeszerzési eljárás után megkötött szerződésekben szerepelt.

A jelentés szerint a közvállalat több más esetben sem tartotta be a Közbeszerzési törvény rendelkezéseit, és közbeszerzési szakértője sem volt annak ellenére, hogy ezekben az években a közbeszerzések értékei miatt erre a törvény kötelezte őket. A Toplana a nyaralási pótlékok, az étkezési hozzájárulás, az állandó készenlét és az egyéb állandó jövedelmek elszámolásakor sem tett eleget teljes mértékben a törvényes kötelezettségeinek – ezeknek a szabálytalanságoknak az értéke eléri a 700 ezer dinárt.

– Az elmúlt években a közvállalatokban végzett ellenőrzéseink során jelentős szabálytalanságokat tapasztaltunk a közszférában dolgozók fizetéseire vonatkozó törvényes előírások alkalmazásaiban, és sok esetben nem tartották be a közszférában alkalmazható munkavállalók maximális létszámára vonatkozó törvényt sem. A közvállalatoknak tervezniük kell a közbeszerzéseiket, de az elmúlt időszak felülvizsgálata azt mutatja, hogy voltak olyan magas értékű közbeszerzések, amelyek nem szerepeltek a vállalatok terveiben, és nem is folytattak le ezekkel kapcsolatosan szabályos eljárásokat, vagy ha hirdettek is közbeszerzési pályázatokat, azok gyakran hiányosak voltak és nem feleltek meg az előírásoknak – áll többek között az ÁSZ friss jelentésében.