2024. április 16., kedd
VAJDASÁGI MAGYAR HELYTÖRTÉNETI TÁRSASÁG

Besnyi Károly Kalapis Zoltán emlékdíjas

Online közvetítéssel, de csak az elnök és a díjazottak részvételével tartotta meg pénteken díjátadó ünnepségét a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság. Az óbecsei Népkönyvtárban megszervezett eseményen Besnyi Károly bácskossuthfalvi helytörténész eddigi munkásságát Kalapis Zoltán Emlékdíjjal jutalmazták.

Surányi Roland, Csonti István, Besnyi Károly és Papp László (Fehér Rózsa felvétele)

Surányi Roland, Csonti István, Besnyi Károly és Papp László (Fehér Rózsa felvétele)

– Ez lényegében egy életműdíj. Besnyi Károly a megalakulása óta oszlopos tagja a társaságnak – több évtizedes, értékes helytörténeti munkássága mellett az ő motiváltsága és szervezőkészsége is nélkülözhetetlennek bizonyult a társaság számára – emelte ki Surányi Roland elnök.

Az idén két helytörténész is Szabó József-díjban részesült: Csonti István csókai helytörténész esetében a történelmi Csanád megye helységtérképének az elkészítését, Papp László bácskossuthfalvi helytörténész esetében pedig a tavalyi kutatási eredményeket értékelte a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság.

Bár a társaság tanácskozásai az idén elmaradtak, helytörténeti kiadványaik továbbra is megjelentek: a szokásos évkönyv mellett a Bácska szívében című Topolya-monográfiát is a kezükbe vehették az olvasók.