2024. március 29., péntek

A 0:2 sem nagy hátrány

A Grand Slam-tornák leginkább emlékezetes meccsei azok, amelyekben az egyik teniszező kétszettes hátrányból fordít. Nem ritka eset ez, és kapásból lehet olyat említeni, amely nem jutott fel az évi ötös ranglistára. A német Alexander Zverev például 0:2-ről fordítva nyerte meg a US Open elődöntőjét a spanyol Pablo Carreno ellen, ez a meccs azonban nem lett beválogatva. Az ötös listán az egyetlen, amelyen nem volt 0:2, hanem csak sok meccslabda, az Roger Federer és Tennys Sandgren melbourne-i negyeddöntős csatája.

A legérdekesebb fordulatok listájának 5. helyére Fabio Fognini és Reilly Opelka melbourne-i meccse jutott az 1. fordulóból. Az amerikai 6:3, 7:6-ra vezetett, amikor eleredt az eső, és csak másnap lehetett folytatni. Ekkor egy „új” Fognini játszott, és 6:4, 6:3, 7:6 arányban nyert.

A 4. helyre Andy Murray került a japán Junsiro Nisioka elleni 4:6, 4:6, 7:6, 7:6, 6:4-es győzelmével a US Open 1. fordulójában. A skót nehezen tér vissza a csípőműtéte után, de New Yorkban a 0:2 és break sem szegte a harci kedvét.

Andrej Rubljov már-már beletörődött, hogy a hamburgi tornagyőzelme után csak egy pihenőnapot kapott, és a Roland Garros 1. fordulójában simán kikap Sam Querrey-től, aki 7:6, 7:6, 5:2-re vezetett. Az orosz maga is meglepődött, hogy ezután játékba lendült, és 7:5, 6:4, 6:3-re nyerte a további három szettet, amivel a lista 3. helyére került.

A 2. pozíción Federer és Sandgren végzett az Australian Open negyeddöntőjében játszott 6:3, 2:6, 2:6, 7:6, 6:3-mal. A negyedik szettben Sandgrennek 5:4, 40:0-nál három, majd a rövidítésben 6:3-nál még három és 7:6-nál további egy, tehát összesen hét meccslabdája volt, de a 38 éves svájci veterán mindet mentette.

Novak Đoković New York-i leléptetése után világossá vált, hogy a tenisz új GS-bajnokot kap. A US Open serlegéért Dominic Thiem és Alexander Zverev furcsa döntőt játszottak. Csodálatos labdamenetek és kezdői szarvashibák váltogatták egymást, és az esélytelenebb német 6:2, 6:4-re nyerte az első két játszmát, majd az osztrák kerekedett felül 6:4, 6:3-mal. A döntő játszmában Zverev 5:3-ra vezetett, de megint rontott, és rövidítésben kapott ki.