2024. április 25., csütörtök

Szerb meglepetés-győzelem Dániában

A szerb válogatott 29:25-re legyőzte a világbajnok Hollandia csapatát a dániai női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójából szombat estére halasztott mérkőzésen, a C csoportban.

A szerb küldöttséget a csütörtöki megérkezés után két koronavírusos eset hátráltatta, ezért a mérkőzést péntek estéről egy nappal elhalasztották, és csak szombat délután vált biztossá, hogy valóban megrendezhetik. A szerb keretben nem szerepelhetett a Szombathelyi KKA jobbátlövője, Marija Agbaba, a Békéscsaba beállója, Jelena Agbaba, a német Bayer Leverkusen kapusa, Kristina Graovac, valamint a lengyel Zaglebie Lubin beállója, Jovana Milojević.
    

Idegesen, jó néhány hibával kezdtek a csapatok, a szerbeken látszott, hogy az előző két napot elszigeteltségben kellett tölteniük a szállodai szobájukban. Tess Wester bravúros védéseire alapozva a 12. perctől egy 4:0-s, majd egy 6:2-es sorozattal ellépett a világbajnok, ráadásul a szerbek súlyos boka- vagy Achilles-sérülés miatt - minden bizonnyal az egész tornára - elveszítették egyik legjobbjukat, Andrea Lekićet.
A szünetben már 15:9-re vezettek a hollandok, ám az első félidőben történtek ellenére a szerb válogatott remekül kezdte a második felvonást. A 44. percben még 22:16-os hátrányban voltak, ám Jovana Risović védéseire alapozva, létszámfölényes támadójátékot és öt-egyes védekezést alkalmazva 7-0-s sorozatot produkáltak, és az ötvenedik percben átvették a vezetést.
    

A hollandok játéka szinte teljesen szétesett, számos lövést rontottak, tíz percig nem találtak a hálóba. Az 57. percben már két találat volt a szerbek előnye, amit a hátralévő időben megdupláztak, így végül a második félidőt 20-10-re, a meccset pedig óriási meglepetésre 29:25-re nyerték meg.
A szerbek NB I-es légiósai közül a váci Sanja Radosavljević két gólt dobott, a szombathelyi Katarina Tomasević pedig kilenc lövésből négyet védett. A Ferencváros holland jobbszélsője, Angela Malestein kétszer volt eredményes. A mezőny legeredményesebb játékosa Katarina Krpež-Čadež volt, aki 15 kísérletből 11 gólt szerzett.

A második forduló vasárnapi játéknapján a szerbek 16 órától a magyarokkal, a hollandok pedig 18.15-től a horvátokkal találkoznak Koldingban.

Herningben, a B csoport második fordulójában 23-23-as döntetlennel zárult a svéd-spanyol meccs, így a világbajnoki ezüstérmes spanyolok továbbra is nyeretlenek.