2024. március 29., péntek

Legalizálják a marihuánát az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok demokrata többségű képviselőháza megszavazta a marihuána szövetségi szintű legalizálását, egyszersmind szövetségi jövedéki adót vetett ki a kereskedelmére.

A törvényt a demokraták támogatták, de a republikánus képviselők megosztottak voltak.

- Azért szavazom meg a törvény, mert a szövetségi kormány egy emberöltőnyi időn át hazudott a marihuánáról. Egy teljes generációt - különösen annak fekete és barna bőrű tagjait - büntettek börtönnel olyan dolgokért, amiért egyáltalán nem lett volna szabad bezárni senkit - mondta Matt Gaetz floridai republikánus képviselő.

- Igen, a fű hozhat adóbevételeket, de milyen áron? - kérdezte Greg Murphy észak-karolinai republikánus. - Akkor a kokaint is legalizáljuk? A marihuána kapudrog, újabb és sokkal veszélyesebb drogok használatához vezet.

A kannabisztartalmú pszichoaktív szerek rekreációs célú használatát 15, az orvosit 36 amerikai állam engedélyezi, de ellentmondásos helyzetet teremt, hogy ez szövetségi szinten még nem történt meg.

A 2020-as választásokon több államban is egyértelműen jutalmazták a választók a marihuánát dekriminalizáló intézkedéseket, függetlenül attól, hogy jellemzően a demokraták vagy a republikánusok felé hajlik az adott állam.