2024. április 25., csütörtök

A szakemberek szerint nincs ok a félelemre

„Eleinte azt hitték, hogy az új típusú koronavírus gyorsan mutálódik, de a későbbi vizsgálatok ennek az ellenkezőjét bizonyították"
(Fotó: Pixabay)

(Fotó: Pixabay)

A fővárosi Közgazdasági Intézet és Orvostudományi Kar, valamint az Amerikai Gazdasági Kamara 804 felnőtt polgárt kérdezett meg telefonon és elektronikus úton, hogy felvenné-e a koronavírus elleni védőoltást. Az eredmények azt mutatják, hogy a polgárok negyede nem élne a lehetőséggel, egy ötöde felvenné a vakcinát, kilenc százalékuk pedig figyelembe venné, hogy ki készíti azt.

Tanja Jovanović, a belgrádi Orvostudományi Kar professzora a Szerbiai RTV műsorában elmondta, hogy világszinten kialakult egy nagyon erős oltással szembeni ellenállás, ezért nem lepődtek meg a szerbiai eredményeken.

Nagyon szigorú protokollt alkalmaznak az oltóanyag előállítása és forgalmazása terén. A védőoltástól való félelem teljesen indokolatlan – szögezte le a szakember, aki hozzátette, hogy a szállítás befolyásolja az oltóanyag minőségét, ezért a gyártók külön utasításokat fogalmaztak meg a biztonságos szállítás érdekében.  

A Pfizer vakcina nemcsak a szállítás során igényel különleges feltételeket. Tárolása mínusz 80 fokon történik. Adottak a lehetőségek, hiszen a kutatólaboratóriumokban rendelkezünk a szükséges hűtőszerkényekkel, de feltételezem, hogy az állam további segítséget nyújt majd számunkra e téren– mutatott rá a professzor.

Újságírói kérdésre válaszolva Jovanović elmondta: eleinte azt hitték, hogy az új típusú koronavírus gyorsan mutálódik, de a későbbi vizsgálatok ennek az ellenkezőjét bizonyították.