2024. március 28., csütörtök

Mali nem száll vitába a szabadúszókkal, az „adót fizetni kell”

Siniša Mali szerbiai pénzügyminiszter elismerte, hogy kézhez kapta a Ne tegyétek tönkre a szabasúszókat! elnevezésű kezdeményzés átiratát, ám a benne foglalt követelésekről csak jövőre tárgyalhatnak, amikor a jövedelmi adóról szóló törvény módosítása napirendre kerül.

Addig – mondta a miniszter –, nem hajlandó a médián és az interneten keresztül üzengetni és vitázni arról, hogy kell-e adót fizetni.

– Az adótörvény évek óta nem változott, de mindenkire egyaránt vonatkozik. Minden korszerű államberendezésben adót fizetnek a polgárok. Hogy befizetik, vagy sem, nem az állam, hanem az egyén felelőssége – nyilatkozta Mali a Tanjugnak. Hozzáfűzte, jövőre megvitatják a  kezdeményezést, és találkozni fognak a szabadúszók képviselőivel.

Mint ismeretes, a szerbiai szabadúszók, azaz a külföldre dolgozó freelancerek követeléseiket átadták a szerb kormánynak, a pénzügyminisztériumnak és az adóhivatalnak is, abban a reményben, hogy az állam törvénybe iktatja a szabadúszó státuszt és meghatározza azt az adófizetési modellt, amely lehetővé teszi és ösztönözni fogja az itthonról végzett munkát külföldre.