2021. február 26., péntek

Hazatért a kincsesláda

A tudósokat a több milliárd éves kőzetmintákban lévő szerves anyagok elemzése érdekli legjobban

A Szagamiharában levű irányító központban nagy volt az ünneplés (Fotó: JAXA via AP)
A Szagamiharában levű irányító központban nagy volt az ünneplés (Fotó: JAXA via AP)

A Naprendszer keletkezése körüli időből származó, 4,6 milliárd éves talajmintákkal tért vissza a Földre a Hajabusza-2 japán űrszonda kapszulája. A Ryugu aszteroidáról gyűjtött kőzeteket tartalmazó kapszula középeurópai idő szerint vasárnap reggel ért földet a dél-ausztráliai
Woomera közelében. Jeladói révén a keresőcsapat homokos talajon, az ejtőernyő alatt találta meg, kifogástalan állapotban.
A Hajabusza-2 több mint egy évet töltött a Ryugu vizsgálatával, mielőtt visszatért volna. Ahogy megközelítette bolygónkat, 220 ezer kilométeres magasságban a parányi kapszula levált a szondáról, amely új irányt véve útnak indult egy másik, a Földhöz közeledő, 1998KY26 jelű aszteroidához, amelyet a tervek szerint tíz év múlva ér el.
A japán Szagamiharában tegnap délelőtt tartott sajtókonferencián Cuda Juicsi projektmenedzser úgy fogalmazott: „A Hajabusza-2 hazatért. Megtaláltuk a kincsesládát. A kapszulakollekció tökéletes”.

A másodpercenként 11 kilométeres sebességgel száguldó eszköz a talajtól 10 ezer méterre nyitotta ki ejtőernyőit. A kapszula ezután fényjeleket kezdett kibocsátani, hogy a helyzetét közölje. Végül a Woomera település melletti hatalmas katonai területen ért földet. A japán kutatók helikopterrel indultak a keresésére, de csak napfelkelte után tudták azonosítani a pontos helyét. A 16 kilogrammos kapszulát Japánba szállítják, a JAXA űrügynökség különleges termében tárolják és elemzik majd a tartalmát.

Az óriási érdeklődéssel várt kapszula kétféle talajmintát hozott: egy olyat, amely a Ryugu aszteroida felszínéről származik és egy másikat, amelyet az aszteroida felszíne alól vett. A kutatókat elsősorban ez utóbbiak érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai. A tudósokat különösen a 4,6 milliárd éves talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.

„A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak. Reméljük, hogy a Hajabusza–2 által hozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk a Naprendszer eredetéről és arról, hogyan alakult ki az élet a Földön” – mondta Josikava Makoto, a misszió vezetője.