2024. április 24., szerda

COVID-segélyvonal egyetemistáknak

A kezdeményezés egyedülálló Szerbiában

A januári vizsgaidőszak már itt van a küszöbön, sok egyetemista már most erre készül, de a legtöbben még az év végi kollokviumokkal vannak elfoglalva. A legtöbb egyetemre be sem kell járniuk a hallgatóknak, szinte minden tantárgyat online hallgathatnak, azonban a tanuláshoz szükséges tananyagot most is be kell szerezniük valahogyan. Ez leginkább azoknak a tanulóknak esik nehezükre, akik nem tudják az elrendelt karantén miatt elhagyni a kollégiumi szobájukat.

Az újvidéki egyetemista otthonok bentlakói segítséget kérhetnek, ha szobafogságba kényszerülnek

Az újvidéki egyetemista otthonok bentlakói segítséget kérhetnek, ha szobafogságba kényszerülnek

Ezért indítottak be telefonos központot azoknak az egyetemistáknak a számára, akik megbetegedtek vagy találkoztak olyan személlyel, aki koronavírussal fertőződött meg, és ez miatt karanténba kellett vonulniuk. Ezek a hallgatók telefonon, sms-ben vagy videócseten kérhetnek segítséget, hogy ne maradjak le a tanulással, és legyen elegendő gyógyszerük és élelmük a karanténidőszak alatt. Újvidék az első olyan város Szerbiában, ahol biztosították ezt a szolgáltatást – mondja Igor Knežević, az egyetemisták érdekeit védelmező szerveződés elnökhelyettese. Elmondta továbbá azt is, hogy az ilyen szolgáltatásokat mostanáig nevesebb egyetemi központokban biztosítottak, például Cambridge-en vagy Oxfordban. Fontos, hogy az egyetemisták és a szüleik ebben a nehéz időszakban is érezzék, hogy nem hagyták őket magukra.

Az elszigetelésbe kényszerült hallgatóknak most 10 önkéntes segít, olyan fiatalok, akik a természettudományi, a matematikai, a jogi, valamint a testnevelési karok hallgatói. Az újvidéki egyetemista központban 4 nyilvántartott koronavírusos diák van, 19-en otthon már meggyógyultak.