2024. április 18., csütörtök

Otthont kapott a Lebović család

Új, ideiglenes otthont kapott pénteken a szabadkai Lebović Eszter és 12 éves lánya, akik ezidáig olyan házban laktak, amely nem biztosított számukra megfelelő életkörülményeket – áll a polgármesteri kabinet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A kislány a szabadkai Dositej Obradović Iskolaközpontban tanul, különleges bánásmódot igényel. Stevan Bakić polgármester otthonukban történő látogatásakor megállapította, hogy a körülmények közvetlenül veszélyeztetik a gyermek egészségét és életét, házuk lakhatatlan, majd kezdeményezte a család elhelyezését az önkormányzat palicsi épületében.

– Külön öröm számomra, hogy az önkormányzat szaktestületeinek és hivatalnokainak gyors intézkedésével és odaadó munkájával sikerült megfelelő lakhelyet biztosítani a Lebović családnak. Látva Eszter és Sanja életkörülményeit, világossá vált számomra, hogy azonnal cselekednünk kell. Sanja most tisztességes körülmények között tud felnőni és tanulni, illetve nem kell attól tartani, hogy a házban tűz üt ki, leszakad a tető, vagy más olyan szerencsétlenség történik, ami őt és anyját fenyegetné. Ezúton szeretnék köszönetet mondani azoknak a polgároknak is, akik részt vettek az akcióban – áll a polgármester nyilatkozatában.

Stevan Bakić kiemelte, hogy az önkormányzat a szociális kérdésekkel foglalkozó szakintézmények, a különleges kisegítő iskolák, a tartományi és köztársasági intézmények és a Vöröskereszt révén felelős szociálpolitikát folytat.

– Ezen intézmények keretében adottak azok az eljárások, melyek az esetek többségében megfelelő megoldást nyújtanak, viszont időnként akadnak olyan drasztikus példák, mint a Lebović család esetében. Ilyenkor az önkormányzatnak nem csak joga, hanem mondhatni kötelessége is közvetlenül cselekedni, és megtenni minden tőle telhetőt. Az önkormányzatnak nincs lehetősége megoldani minden rászoruló polgár lakhatását, de bizonyos esetekben, mint ez a mostani is, igyekszünk mindig számba venni az összes lehetőséget, hogy megfelelő szállást tudjunk biztosítani bizonyos önkormányzati tulajdonú helyiségek átalakításával. Ezekből sajnos nem áll sok a rendelkezésünkre, ezért most nagy szerencse volt, de egyben kivételes eset is, amire elsősorban azért kerülhetett sor, mert egy fogyatékkal élő, különleges bánásmódot igénylő gyermekről volt szó – mondta a polgármester.

Lebović Eszter elmondta, óriási öröm ez számukra, a telet így jobb körülmények között vészelik majd át.

– Számunkra ez egy új élet, vége a mindennapi nehézségeknek és a balszerencsének. Szegénységben éltünk, nem volt se víz, se áram. Köszönöm mindenkinek, aki segített, különösen a polgármesternek, aki azonnal reagált annak érdekében, hogy a lányommal jobban élhessünk – nyilatkozta az édesanya.