2024. április 23., kedd

Mintegy tizenháromezer új utcai lámpa

Együttműködési projekt keretében került felújításra a közvilágítás Szabadka elővárosi településein

Sikeresen befejeződött az a köz- és magánegyüttműködési projekt, amelynek keretében Szabadka elővárosi településein a régi, elavult utcai lámpákat korszerű LED világítótestekre cserélték le – áll az Invictus Media marketingügynökség szerkesztőségünkbe pénteken eljuttatott közleményében.

A közleményből megtudható, hogy az új közvilágítási rendszert a budapesti Smart Energy Investment Kft. szerelte fel a szabadkai Rasveta Kft. és az újvidéki HS Engineering Kft. alvállalkozókkal együttműködésben. A projektet teljes egészében a magyar cég finanszírozta. A projekt során mintegy 12 900 lámpát építettek be körülbelül 270 vezérlőrendszerrel. Az új Schreder LED világítótestek élettartama 25 év, ami majdnem kétszer hosszabb a szerződési időszaknál. A projekt fenntartási időszaka ugyanis 13 év.

„Az új lámpák fényereje átlagban kétszer erősebb és jobb, ami rendkívül fontos, úgy a gyalogosok, mint a járművek biztonságos közlekedése szempontjából. A szavatolt villanyáram-megtakarítás mértéke a szerződési időszak alatt 72,8 százalék, de emellett javul majd az energia-biztonság is, a széndioxid-kibocsátás mértéke pedig évente mintegy 8300 tonnával csökken, ami a 13 év alatt több mint 107 900 tonnát tesz ki. A széndioxid-kibocsátás ilyen mértékű csökkenése külön kuriózumnak számít napjainkban, amikor a fokozott légszennyezettség a jellemző, és eleget tesz minden nemzetközi ajánlásnak” – olvasható a közleményben.

A fentiekhez Stevan Bakić, Szabadka polgármestere hozzátette:

– Nekünk, mint önkormányzatnak nem kell újabb eszközöket beruháznunk, és a közvilágítással kapcsolatos költségeken megtakarított pénzt a város fejlesztésének más, fontos területein hasznosíthatjuk. Jelentős közműberuházást valósítottunk meg, amire nem kellett pénzt fordítanunk, sőt, ez a felújítás jelentős megtakarításokat tesz lehetővé számunkra az eddigi költségeinkhez képest – jelentette ki a polgármester.