2024. április 26., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

Hogy őket is lássák!

A fogyatékkal élők világnapja a bácsfeketehegyi Izidában – Felfüggesztette rendes tevékenységét a fogyatékkal élőkkel foglalkozó egyesület

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A korábbi években ilyenkor a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület felhasználóit a kishegyesi önkormányzat vezetősége fogadta, és közösen emlékeztek meg erről a napról. Az idén a járványhelyzet ezt lehetetlenné tette, de ennek a napnak a jelentőségére fel kell hívni a figyelmet – mondta el lapunknak Papp Julianna, az Izida elnöke.

Az önkormányzati fogadáson egy korábbi évben

Az önkormányzati fogadáson egy korábbi évben

– Ez az a nap, amikor fel szeretnénk hívni a figyelmet a fogyatékkal született vagy baleset, betegség miatt fogyatékossá vált személyek problémáira. Szeretnénk, hogy a körülöttünk élő emberek elgondolkodjanak, és legalább ezen a napon átérezzék a sérült személyek életét. Ezek az emberek egészen másképp élik meg életük fontos mozzanatait, az iskolába indulást, az első szerelmet, a családalapítás kérdését. Az utóbbi időben több figyelmet kapnak a fogyatékkal élők, de még mindig van hová fejlődni. Több olyan egyesület és intézet jött létre, amely velük foglalkozik, akárcsak a mi egyesületünk – mondta el Papp Julianna, majd arról is beszámolt, hogy egyesületük napközi foglalkozásokat tart a fogyatékkal élő gyerekeknek, fiataloknak. Ezeken számos olyan tevékenységben vesznek részt, amelyek az önállóságra nevelésre összpontosítanak. Ilyen többek között a bőrművesség, szövés, fonás, fazekasság, gyógynövény- és fűszernövény-termesztés, szappankészítés. A felhasználók mára egy jó kis csapattá kovácsolódtak össze, amelyben nem csak a munkán van a hangsúly, hanem odafigyelnek egymásra, megtanulják a toleranciát, és segítenek egymásnak – fogalmazott az elnök.

Az Izida felhasználói minden évben alkalmi programot állítottak össze a fogyatékkal élők világnapjára. Ezt az önkormányzatban mutatták be a község vezetői számára. Az önkormányzat meglátogatása azért is fontos a felhasználóknak, mert egyébként nincs sok lehetőségük, hogy eljussanak ilyen intézményekbe – tudtuk meg Papp Juliannától, aki azt is elmondta, hogy az idén a helyzet miatt ez a találkozó elmaradt. Marko Lazić polgármesterrel és Sárközi Istvánnal, a községi képviselő-testület elnökével telefonon beszélgettek, akik ezúton köszöntötték a felhasználókat. A polgármester és a községi kápviselő-testület elnök átiratban emelte ki, hogy minden személynek vannak értékei, amikkel hozzájárul az önkormányzat általános fejlődéséhez. Épp ezért az önkormányzat szeretne lehetőséget adni a fogyatékkal élőknek, hogy a társadalom részévé váljanak, és ne érezzék magukat elutasítva. A következő évben közös munkával, közös projektumokkal próbálják javítani az életminőségüket – áll az átiratban.

Papp Julianna végezetül arról is beszámolt, hogy a járványhelyzet súlyosbodása miatt a rendes napközi foglalkozásokat beszüntették, helyettük levelező tagozatként működnek. Az online oktatás több okból kifolyólag nem valósítható meg, ezért a nevelők különböző feladatokat készítenek a felhasználók számára, és ezeket kézbesítik számukra. A kézműves feladatokat szintén ilyen módon kapták kézhez a felhasználók. Ilyenformán megmarad a kapcsolat az Izida és a felhasználók között – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy tavasszal is hasonló módon működtek, így most kamatoztatni tudják a tapasztalataikat.