2024. április 20., szombat

Đoković vitte el a pálmát

Noha csonka volt az idény, amelyben a tervezett tornák felét sem tudták megtartani, mégsem lehet eseménytelenségről beszélni. Jó és érdekes meccsből volt bőven, az ATP válogatása pedig azt sugallja, hogy a nagy tornákon a legjobb teniszt az év elején, az Australian Openen láthattuk, hisz a dobogóra csak melbourne-i meccsek jutottak. Győztes lett a döntő, amelyben Novak Đoković komoly erőfeszítés után 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4-re nyert az osztrák Dominic Thiem ellen. Đoković e pontokkal visszavette Nadaltól a ranglista első helyét, Dominic pedig beharangozta a számára nagyon jó évet, amelyben megszerezte első nagy serlegét. A döntőben Novak kezdett jobban, majd a harmadik szettben nemcsak rosszullét kerülgette, hanem két intést is kapott. A negyedikben Novak 1:1-nél breaklabdát mentett, s mint kiderült, ez volt a fordulópont, az osztráknak azután már egyetlen esélye sem adódott.

A 2. helyre Nick Kyrgios és Karen Hacsanov csatája került a 3. fordulóból. Az ausztrál 2:0-ra vezetett, és a harmadik játszmában 4:2-re. Innen a meccs még további két és fél órán át tartott. Az orosz a harmadik és a negyedik játszma rövidítésében is meccslabdát mentett, ami az utolsó rövidítésben, a helyi szurkolók örömére, már nem sikerült.

A harmadik a FedererMillman meccs lett szintén a 3. fordulóból. Az ausztrálnak volt korábbi győzelme a svájci ellen, így nem csoda, hogy öt játszmán át sanyargatták egymást, és végül Federer 4:6, 7:6, 6:4, 4:6, 7:6-ra nyert. Ez volt Federer 100. melbourne-i győzelme, a nagy bravúr pedig, hogy a döntő szett rájátszásában Millman 8:4-re vezetett, majd Roger zsinórban nyert hat pontot.

A US Open legjobb idei meccsét Borna Ćorić és Sztefanosz Cicipasz vívták a 3. fordulóban, és ez lett az év negyedik legjobb GS-mérkőzése. A horvát 6:7, 6:4, 4:6, 7:5, 7:6-ra nyert, a negyedik játszmában a görög 5:1-re vezetett, majd zsinórban hat játékot bukott. A döntő rövidítésben a görög rontott, 3:4-nél két kettős hibát vétett.

Az 5. helyre egy párizsi meccs jutott. Az alig ismert olasz Lorenzo Giustino az idei Roland Garros előtt 16 selejtezőt vívott a nagy tornákon, és egyszer sem jutott táblára, pontosabban egyszer szerencsés vesztesként felkerült, de azonnal kikapott. Párizsban végre három meccset nyert, de nem lehetett esélyes a fiatal és hazai pályán szereplő Corentin Moutet ellen, aki ráadásul 6:0-ra nyerte az első játszmát. Három óra játék után 0:6, 7:6, 7:6, 2:6 volt, azután még három órát játszottak. Moutet háromszor adogatott a meccsért, végül minden idők második leghosszabb párizsi csatájában 18:16-ra az olasz nyerte a döntő szettet. Persze, két nappal később, a 2. fordulóban kikapott Diego Schwartzmantól…