2024. április 16., kedd

Európa már a tömeges oltásokra készül

Már csak a gyógyszerészeti hatóságok engedélyére várnak az új típusú koronavírus elleni vakcinák, hogy meg lehessen kezdeni az oltásokat Európában. Az Egyesült Királyságban egy vakcina már megkapta az engedélyt. Franciaországban is készülnek a tömeges oltásra, elsőként az idősotthonok lakói és a nagy kockázatnak kitett egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát, várhatóan akár már januárban.

— Ezután, ahogy egyre több vakcina érkezik, kiterjesztjük a beoltandók körét. Tizennégymillió veszélyeztetett csoportba tartozó embert oltunk be, akik vagy a koruk miatt, vagy betegségük miatt veszélyeztetettek, vagy azért, mert az egészségügyben dolgoznak. Ez a második szakasz, ami februárban kezdődik és tavaszig tart. Végül pedig, ahogy azt a elnök bejelentette, a harmadik fázisban, tavasztól a teljes lakosság számára elérhetővé tesszük a vakcinát – mondta a francia miniszterelnök, Jean Castex.

Hasonló stratégiát követ Portugália is: elsőként a legveszélyeztetettebb csoportba tartozókat oltják be. Áprilisig összesen egymillió ember kaphatja meg a vakcinát.

— Tervünknek négy fontos alapelve van. Az első, hogy mindenki számára hozzáférhető lesz. A második, hogy bekerülhet a hagyományos oltási tervünkbe. A harmadik és legfontosabb: az oltás ingyenes lesz. A negyedik alapelv pedig, hogy tudományos és technológiai alapon definiált elosztási rendszerben juttatjuk el a teljes lakossághoz – mondta a portugál miniszterelnök, Antonio Costa.

Az optimista hangok ellenére az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a szegényebb országok továbbra is védtelenek maradnak az koronavírussal szemben.

— Az oltóanyag heteken, hónapokon belül elérhetővé válik. De a vakcina nem képes azonnal helyrehozni a korábban okozott károkat, amelyek hatásai évekig, évtizedekig érezhetők maradnak – mondta az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres.

A világszervezet vezetője szerint az oltásokat globálisan, mindenki számára elérhetővé kell tenni, és szétosztani a Föld lakói között.