2024. április 26., péntek

Több mint 3000 tanórát rögzítenek

A felhasználók elégedettek az MNT Távoktatás portáljával

A felsősök és a középiskolások életében ismét főszerepet kapott a távoktatás. A korábbi tapasztalatokat felhasználva a Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV augusztus közepén ismét megkezdte a tanórák rögzítését. A felvételek ezúttal nem a televíziós képernyőre kerültek, hanem www.tavoktatas.mnt.org.rs platformra, ahol a tanórákon kívül az ezekhez szükséges segédanyagok is megtalálhatóak. A távoktatáshoz szükséges órák rögzítéséről, a korábbi tapasztalatokról, a járvány idején szervezett tanári továbbképzésekről Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és   De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja nyilatkozott lapunknak.

Az MNT és a Pannon RTV közreműködésével augusztus 18-a óta rögzítik az iskolai órákat. Azóta hány tanórát sikerült felvenni, illetve mennyi ideig fog tartani ezek felvétele?

Jerasz Anikó: – Tavasszal, a rendkívüli körülmények bevezetésével egyik napról a másikra át kellett állnunk online oktatásra. Az MNT illetékességi körében mindent megtett annak érdekében, hogy a tantermen kívüli, digitális oktatás magyar nyelven is minél zökkenőmentesebben folyjon. Az őszi időszakban, az új tanévben már kellő tapasztalattal rendelkeztünk a távoktatás terén. Márciustól júniusig az MNT a Pannon RTV közreműködésével 1192 digitális órát rögzített, és ezt a diákok, a pedagógusok, illetve a közösségünk rendelkezésére bocsájtottuk. Augusztus 18-ától december 4-éig az általános iskolák részére 1208 tanóra készült el, míg a középiskolák számára 397 óra. A decemberi órarend is elkészült, és már látjuk azt is, hogy januárban is folytatnunk kell a munkát. Sajnos egyre körülményesebb a felvételek elkészítése, hiszen a tanárok nagy része elfáradt az iskolai kötelezettségek mellett, illetve egy részük le is betegedett. Terveink között van, hogy január végére az általános iskola 8 osztálya, valamint a középiskola 4 osztálya számára minden új tananyagot feldolgozó óra elérhető lesz 15–20 perces videó formájában a Távoktatás platformon. Összesen tehát a második ciklusban, ha minden jól megy, 1820 órát, vagyis az általános iskolások részére 1400, míg a középiskolások számára pedig 420 órát tervezünk elkészíteni. Ha összeadjuk a tavaszi és az őszi időszak óráit, akkor azt láthatjuk, hogy több mint 3000 órával fogunk rendelkezni.

VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ PEDAGÓGUSOK

Hány pedagógust sikerült bevonni az órák felvételébe a tavaszi és az őszi időszakban?

De Negri Ibolya: – Az első időszakban váratlanul, meglepetésszerűen érte a pedagógusokat az MNT felkérése, vagyis az, hogy az előadott óráikat egy stúdióban fogják rögzíteni, így felkerül a világhálóra, és hosszútávon is nézhető lesz. Nagy kihívás elé állította a tanítókat, tanárokat ez a feladat, hiszen nyilvános szereplésre kértük fel őket. Ezt nem szívesen teszi meg minden pedagógus amellett, hogy kiváló oktató és nevelő. A tenni akarás sokukban megvolt, így a tavaszi időszakban 176 pedagógust tudtunk bevonni a munkába. A második ciklus szervezése az elején gördülékenyebben ment. Örömünkre sokan ismét vállalták az órák készítését, felvételezését. Jelenleg már 196 pedagógus, vagyis 72 osztálytanító, 78 általános iskolai tanár és 46 középiskolai tanár előadása található meg az MNT Távoktatás portálján. Tekintettel arra, hogy jóval több órát kell felvételeznünk a második ciklusban a teljes tananyag lefedéshez, némely pedagógus 20–24 órát is elkészít. Úgy gondolom, hogy ezeknek a kollégáknak az életében a folyamatos prezentációkészítés mellett már a tévéfelvételezés is beépült a mindennapjaikba. Nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy ebben a nehéz időszakban nemcsak az iskolában, hanem a magyar közösség számára is helytállnak.

Jerasz Anikó: – A nyári időszakban egyértelművé vált számunkra, hogy ezt a munkát folytatni kell. A felvételek elkészítése előtt találkozókat szerveztünk az oktatási intézmények igazgatóival és azon pedagógusokkal, akik részt vettek az előző ciklusban az órák rögzítésében. Pedagógusaink elkészítették osztályonként, tantárgyanként az operatív terveket a Hivatalos Közlöny alapján, szem előtt tartva a magyar nyelvű tankönyvek anyagát is, amelyek a tankönyvkatalógusban megjelentek. A középiskolás tantervek kidolgozásánál gondosan odafigyeltünk arra, hogy olyan egységes tanterv készüljön el, amely egyaránt megfelel a gimnáziumokban tanuló tanulóknak és a szakközépiskolásoknak is – a három és négyéves szakokon egyaránt. Arra kértük kiváló pedagógusainkat, hogy a tervek kidolgozásánál alkalmazzák azokat a tapasztalatokat, amelyeket a távoktatásban szereztek, és jelöljék meg azokat a tanítási egységeket, témákat, amelyeket prioritásként felvételre javasolnak. Az ő véleményükre hagyatkozva döntöttünk úgy, hogy az új anyagokat feldolgozó órák felvételezésére összpontosítunk és kisebb hangsúlyt helyezünk az ismétlő vagy összefoglaló óráknak. Az órák rögzítése az őszi, illetve az új iskolaévre augusztus 18-án három stúdióban kezdődött meg. Modern taneszközökkel felszerelt stúdiókat alakítottunk ki Szabadkán, a Pannon RTV székházában, és Zentán, a Thurzó Lajos Általános Iskolában. Az ősszel rögzített órák nem kerültek a Pannon RTV műsorrácsára, hanem egy erre a célra kialakított platformra, amely a Távoktatás nevet viseli. Az órákat előadó pedagógusaink prezentációkat, feladatlapokat is készítenek, amelyek szintén felkerülnek a platformra, és osztálytanítóink, tanáraink segédanyagként felhasználhatják saját óráikhoz.

Mely oktatási intézményeket sikerült bevonni ebbe a munkába?

De Negri Ibolya: – Az oktatási intézmények vezetői nyitottak voltak az együttműködésre, igyekeztek saját tanügyi munkásaikat bevonni a távoktatásba. Vajdaságban 110 közoktatási intézményben folyik magyar nyelvű oktatás. Elégedettséggel tölt el bennünket, hogy 76 oktatási intézmény, 53 általános iskola és 23 középiskola kapcsolódott be az órák felvételébe. Elmondható, hogy egész Vajdaságból érkeznek a pedagógusok, a tömb és a szórvány területéről is. Nyilván nagyobb intézményekből több tanár vesz részt, de annak is nagyon örülünk, ha valaki egymaga képviseli intézményét, és megtart három-négy órát, legyőzve minden félelmét, bizonytalanságát. A napokban, amikor felkéréssel fordultam egy kollégához egy meghatározó mondat hangzott el a telefon túloldaláról: „Természetesen vállalom, a gyerekeinkért mindent”.

ÚJ TANTÁRGYAK?

Vannak-e terveik arra vonatkozóan, hogy bővítsék a tantárgyak listáját?

Jerasz Anikó: – A fókuszban továbbra is azok a tantárgyak maradtak, amelyek a legnagyobb óraszámmal rendelkeznek, illetve az érettségi tantárgyak. Az alsó tagozaton magyar nyelv, matematika, környezetismeret, illetve természet és társadalom; a felső tagozaton magyar nyelv, matematika, földrajz, történelem, kémia, fizika, biológia; míg a középiskolások részére magyar nyelv és irodalom, valamint matematika. Tavasszal az említett órákat kiegészítettük és a húsvéti időszakban elkészült néhány felvétel vallási témában és az ünnepi néphagyományokkal kapcsolatban. Továbbá az általános és a középiskolások számára készültek felvételek szerb, mint nem anyanyelv tantárgyból, de a középiskolások részére ezeket még bővítettük történelemmel, angol és német nyelvvel is. Amennyiben erre felkérést kapunk az oktatásügyi minisztériumtól, az ádventi, illetve a karácsonyi időszakot is ki tudjuk egészíteni az ünnephez kapcsolódó tartalmas órákkal. Ezen túlmenően az oktatási minisztérium kérésére, az EBESZ támogatásával készülnek most is digitális órák a szerb, mint nem anyanyelv tantárgyból mind az általános, mind pedig a középiskolás korosztály számára. Az MNT a legjobb szakembereket javasolta erre a munkára az EBESZ-nek. A tavaszi időszakban az állami televízió felkérésére a szakiskolák órákat készítettek a duális oktatásban résztvevő tanulóknak. Ezek elérhetőek voltak az MNT honlapján. Tudomásunk szerint az állami televízió most is készít felvételeket a duális oktatásban résztvevő tanulóknak.

TANÁRI TOVÁBBKÉPZÉSEK A JÁRVÁNY IDEJÉN

Terveznek-e a későbbiekben tanári továbbképzéseket a távoktatással kapcsolatban?

Jerasz Anikó: – A körülményekhez képest a pedagógusok részére folyamatosan szerveztünk továbbképzéseket. Ezek egy része megvalósulhatott, mivel több kisebb csoportba osztottuk a pedagógusokat, és az online térben is tartottunk képzéseket. Nem minden esetben a távoktatás volt a téma, de mindenképp olyan témaköröket dolgoztunk fel, amelyek aktuálisak és amelyeket a pedagógusok alkalmazni tudnak a munkájuk során. Ilyen volt az óvodapedagógusok számára nemrégiben megszervezett Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program, melyet az újvidéki Európa Kollégiumban tartottunk meg. Ezen 8 intézmény 26 óvodapedagógusa vett részt. A magyarországi előadók a koronavírus-járvány miatt online tartották meg előadásaikat, amelyeket a résztvevők kivetítőn követhettek. Ezt a nagysikerű képzést december 5-én, szombaton online workshop formájában folytatjuk. Az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézet és az MNT közös, akkreditált továbbképzését az osztálytanítók számára tartottunk meg. Ennek témája az általános iskolai oktatás első ciklusának végén elvárt tanulói teljesítmény általános tudásszabványai anyanyelvből. A képzésen való részvétel kötelező volt minden magyar nyelven oktató osztálytanító számára, mivel a tanulói teljesítmény általános tudásszabványok elsajátításáról szólt. Az egynapos továbbképzést Adán, Magyarkanizsán és Zentán tartottunk meg, majd járványügyi előírások miatt a többi pedagógus a Zoom platformon keresztül kapcsolódott be. A három helyszínen összesen 147, míg az online képzésen 250 pedagógus vett részt. November elején az Edu Digit Kft.-vel közösen háromnapos továbbképzést szerveztünk az általános iskolai tanárok számára a Digitális írástudás szerepe az oktatásban címmel. A program célja a pedagógusok digitális kompetenciáinak fejlesztése a 21. század technikai és szakmai követelményeinek megfelelően. A továbbképzés három helyszínen, Szabadkán, Zentán és Újvidéken valósult meg, összesen 36 pedagógus részvételével. Terveink között szerepel, hogy a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral közösen a téli szünidő ideje alatt is tartsunk egy továbbképzést. Ez a Web 2.0 – Online eszközök használata a tanórán elnevezésű képzés lesz, amely teljes egészében online fog megvalósulni. Szintén az MTTK-val közösen fogjuk meghirdetni a Tanulj velünk magyarul! online képzést. Ez elsősorban azoknak a pedagógusoknak és kisdiákoknak szól, akik a magyar nyelv, mint környezetnyelv vagy az anyanyelvápolás tantárgyat tanítják és tanulják. Mindez nemcsak a tanároknak és a tanulóknak lesz elérhető, hanem mindenki számára nyitott lesz, akit érdekel a magyar nyelv tanulása.

ELÉGEDETT FELHASZNÁLÓK

Milyen visszajelzések érkeztek az MNT távoktatás platformmal kapcsolatos felhasználóktól?

De Negri Ibolya: – Az MNT távoktatási platformja igen népszerű, sokan látogatják az oldalt. Mára már a tanárok, a diákok és a szülők körében is közismert. A második ciklus elején kapta a jelenlegi arculatát, struktúráját, ami könnyen és hatékonyan alkalmazható. A közelmúltban a platformra felkerült egy kérdőív, melyet névtelenül ki tudnak tölteni a felhasználók. Az eddigi válaszok alapján, melyeket főleg a tanároktól kaptunk – ám a diákok és a szülők is értékelték az oldalt –, nagyon pozitív visszajelzések érkeztek. A válaszadók 50 százaléka kitűnőre, 39,7 százalékuk jelesre, 7,9 százalékuk pedig jóra értékeli. Hasznosnak találják, sokan napi rendszerességgel nézik meg egy-egy tananyag begyakorlásához, ismétléséhez. Vannak ötletek, javaslatok ahhoz, hogy még hatékonyabb legyen a távoktatás ezen formája. Sokan igénylik, hogy a többi tantárgyból is készüljenek videók, sőt, az emelt szintű oktatást is szorgalmaznák a jövőben. Az online oktatás módszerét, tartalmát tovább kell gondolni, hiszen ez a jövőkép eszközként kell, hogy szolgáljon ahhoz, hogy sikeresen, eredményesen folyjon a produktív tanulás akár –  de nem kizárólag –, a digitális térben is.

Jerasz Anikó: – A platformunk nagyon népszerű, hiszen szeptember 1-jétől több mint 155 ezer megtekintéssel rendelkezik. A visszajelzések is azt mutatják, hogy nagyban segítik ezek az órák mind a tanulók, mind pedig a pedagógusok munkáját. Hatalmas kihívás és felelősség hárul tanárainkra, de úgy hiszem, példásan helytállnak, s munkájukat nagyban segíteni tudják és megkönnyítik a továbbképzéseken szerzett ismeretek. Abban a reményben kívánunk további eredményes és kitartó online oktatást minden tanárnak és diáknak, hogy hamarosan a régi, megszokott körülmények között, az iskolában találkozhatunk. Akár közös újévi kívánságunk is lehetne az iskolapadban folyó munka, hiszen a személyes találkozást, az okostáblát, a kíváncsi szempárokat, a füzetek lapjainak susogását, a kérdezz-felelek izgalmát bizony semmi sem pótolhatja – a modern civilizáció megannyi vívmánya ellenére sem.