2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY SZERBIÁBAN

Ez már katasztrófa-elhárítás!

Az ünnepek alatt is érvényben maradnak a korlátozások – Megnyílt a batajnicai Covid-kórház – Újra ideiglenes kórházzá válik az Újvidéki Vásár
Péntektől a 930 ágyas batajnicai Covid-kórház 1600 foglalkoztatottja is csatlakozik a járvány elleni küzdelemhez (Fotó: Beta)

Péntektől a 930 ágyas batajnicai Covid-kórház 1600 foglalkoztatottja is csatlakozik a járvány elleni küzdelemhez (Fotó: Beta)

Kijelenthető, hogy katasztrofális a helyzet – kezdte pénteki nyilatkozatát Predrag Kon járványügyi szakértő, az egészségügyi válságtörzs tagja. Arra számít, hogy a jövő héten már csökken az új fertőzések száma, ám ez a folyamat lassú lesz, hosszú időre és magas fertőzésszámra kell berendezkednie az egészségügyi rendszernek. Szerinte Belgrádban lesz majd a leglátványosabb a csökkenés, ellenben másutt várható, hogy még csak ez után jön a tetőzés. A fővárosban egy ideje már nem növekszik a napi új fertőzések száma, másutt pedig még csak most kezd tombolni a vírus, állapította meg Kon, szerinte az egészségügyi rendszer túlterhelt, ám nem kell az összeomlásától tartani. Olyan helyzetre számíthatunk az ünnepek alatt, amilyennel most is birkóznunk kell – vélekedett, megjegyezve, ő maga a szigorúbb intézkedéseket is támogatni tudná. Annyi bizonyos, hogy a jelenlegiek még jó ideig érvényben maradnak. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a külföldön élő polgárok külföldön maradjanak, ha annyian térnek haza, mint húsvétkor, akkor az egészségügyi rendszer nem fogja tudni tovább kezelni a járványhelyzetet – húzta alá Kon.

KÉSETT A DÖNTÉS?

Semmivel sem volt derűlátóbb Branislav Tiodorović epidemiológus sem, aki arra figyelmeztetett, hogy máris késésben vannak a megszorítások, s ez sokba fog kerülni. Közölte, hogy a vírus hamarosan Belgrádon kívül is jelentősebben elterjed, a vranjei, leskovaci kórházakban már most is növekszik az elhalálozások száma. Félő, hogy a következő napokban csak rosszabb lesz. Meglátása szerint csak vasfegyelemmel érhetjük el, hogy a helyzet elviselhetővé váljék. Mint mondta, nagy szükség volt a gyülekezési pontoknak – éttermek, kávézók, klubok, bevásárlóközpontok, spaközpontok és fitnesztermek – a teljes hétvégi bezárására, egy ilyen döntést már előbb meg kellett volna hozni. Szerinte december 15-e után tudjuk majd elemezni, megfelelő eredményeket hoztak-e a szigorítások. Ha a mutatók jobbak lesznek, szó lehet bizonyos enyhítésekről. Aggodalmának adott hangot, hogy az újév és a karácsony közeledtével ismét előtérbe kerül a vásárlási láz, ami tovább nehezíti a helyzetet.

VÉDŐOLTÁS AZ ÉV VÉGÉIG

Pénteken megnyílt az új Covid-kórház Batajnicán, és délután már fogadta az első betegeket. Nagy eredménynek nevezte a kórház megnyitását Ana Brnabić kormányfő, kiemelve, ez az időszak arról marad emlékezetes, hogy négy hónap alatt két kórház is felépült. Brnabić arra számít, hogy érezhetően tehermentesíti majd az új létesítmény az egészségügyi rendszert, s ami még fontosabb, életeket fog megmenteni.

A védőoltás beszerzésével kapcsolatban elmondta, a Pfizerrel már aláírták az előszerződést, hétfőn megkötik a véglegeset is. Kínai partnerekkel is folynak tárgyalások, az állam már elküldte a szándéknyilatkozatot Pekingbe. Az orosz Sputnik V vakcinát itthon már vizsgálják. Szerbia az elsők között kapja meg, december végéig megérkezik a védőoltás. A batajnicai kórház megnyitásán Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter közölte, elég gépet, vagyis elegendő szkennert, ultrahangos berendezést, lélegeztetőgépet biztosítottak a kórház zavartalan működésének érdekében.

A válságtörzs sajtótájékoztatóján Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár megerősítette, hogy még az idén megérkezik hazánkba a vakcina. A korlátozó intézkedéseket jónak tartotta, azt mondta, hiába minden korlátozás, ha azt nem tartják be az emberek. Mindenkinek joga van véleményt alkotni, de a válságtörzs a döntéseket szavazással hozza, melyben mindenki részt vesz – reagált az intézkedések késéséről szóló állásfoglalásokra. Stokić Edit, a Vajdasági Klinikai Központ vezetője arról számolt be, ismét ideiglenes Covid-kórházzá kell alakítani az Újvidéki Vásár csarnokát a betegek számának gyors növekedése miatt.

TÖBB MINT 200 EZER FERTŐZÉS

Péntek újabb gyászos rekordot hozott. 22.497 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 7782 lett pozitív. A betegség szövődményeinek következtében 69 páciens hunyt el, a járvány teljes veszteségmérlege így 1834-re nőtt. A halálozási arány 0,89 százalék. Jelenleg 7841 pácienst ápolnak kórházban, közülük 270-en vannak lélegeztetőgépen.