2024. március 29., péntek

Minimálbér a tüntetőknek

A nyugdíjasok is megkapják a decemberi, egyszeri segélyt

Szerbia legyőzi a koronavírus-járványt, még ha ez a jelenlegi helyzetben nem is tűnik lehetségesnek – mondta a Szerbiai RTV műsorában Aleksandar Vučić államfő. Azt is bejelentette, hogy a nyugdíjasoknak ígért 5000 dináros egyszeri segélyt december 17-én és 18-án utalják át. Szavai szerint a büdzséből már elkülönítették az ehhez szükséges 75 millió eurót, januártól pedig további 5,9 százalékkal növelik a nyugdíjak összegét. Az államfő szólt a Covid-kórházak kiépítéséről, a védőoltások érkezéséről, a leginkább sújtott gazdasági ágazatoknak pedig még egy államilag támogatott minimálbért ígért.

KÉRÉSÜK MEGHALLGATTATIK?

Vučić bejelentette, hogy a következő tíz nap során 72,5 ezer munkavállalónak utalnak át még egy minimálbért. A szerb kormány döntése alapján ez az idegenforgalomban, az autókölcsönző-, a vendéglátó- és a szállodaiparban dolgozókra vonatkozik, illetve mindazon gazdasági ágazatok alkalmazottjaira, melyeket a világjárvány különösen sújtott.

Mint ismeretes, december 2-án az utazási irodák munkatársai, szabadúszók és zenészek tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt, azt követelve, hogy az állam segítsen nekik legyőzni azokat az üzleti nehézségeket, amelyekbe a koronavírus-járvány miatt kerültek. Aznap Slađana Trajković, a tüntetés egyik szervezője azt nyilatkozta, hogy az egyik legfontosabb követelésük az adók és járulékok törlése, emellett kérik, hogy az illetékesek támogassák a kiszolgáltatott helyzetbe került ágazatokat.

Marija Matijević, a Szerbiai Turisztikai Ügynökségek Egyesületének elnöke elmondta, hogy az utazási irodáknak fontos lenne az egyszeri támogatásnyújtás. Arra kérte az illetékeseket, hogy az ügynökségek által a Fejlesztési Alaphoz benyújtott összes kérelem valósuljon meg, eddig ugyanis az igényléseknek csupán a 25 százalékát vették figyelembe.

Az elmúlt időszakban lapunk is folyamatosan tudósított az utazási irodák gondjairól, amelyek elsősorban a biztosítási kötvényekhez fűződő problémák rendezését kérték az állami vezetéstől. Ennek hiányában ugyanis jelenleg az országban működő 400 ügynökség közül csupán mintegy 60 tudta folytatni a működését.

AZ ÁLLAM AZ EGÉSZSÉGÜGYRE FÓKUSZÁL

Vučić az állami televízió műsorában elmondta, hogy az állam napi szinten 735 000 és 760 000 euró közötti összeget fizet csak a tesztekért. Kiemelte azt is, hogy a rászorulóknak a kórházi ellátásért, a gyógyszerekért, az orvosok és nővérek munkájáért nem kell semmit fizetniük, és a védőoltás is ingyenes lesz. Hozzátette, hogy egy adag oltóanyag ára 20 dollár körül mozog, így az államnak 2 milliárd dollárt kell erre a célra elkülönítenie.

Az államfő szerint ádáz harc folyik a gyártók között, de Szerbia kellő körültekintéssel jár majd el. Emlékeztetett, hogy az orosz vakcina első 20 adagja már megérkezett az országba, jelenleg a Torlak intézetben vizsgálják. A tervek szerint az amerikai Pfizer gyógyszergyár védőoltásából már az év végéig megérkezhetnek az első adagok, de januárban és februárban újabb mennyiségeket is várnak – tette hozzá Vučić.

Büszkeséggel nyilatkozott a batajnicai Covid-kórházzal kapcsolatban is, amely mindössze négy hónap alatt megépült. Az épület négyzetmétere 1171 euróba került – hozta nyilvánosságra az államfő. Mint ismeretes, az ország legnagyobb Covid-kórháza tegnap kezdte el fogadni a pácienseket.

A kórházi ellátások számának növelése az, ami miatt Szerbiában kevesebb az elhalálozások aránya, mint Európa többi országában – fejtette ki álláspontját Vučić. Az államfő azt állította, hogy még a legfejlettebb országokban is alacsonyan tartják a kórházi elhelyezések számát, hisz a gyógyítási költségek magasak. Példaként említette, hogy Németországban ez az arány 1–4 százalék, Horvátországban és Szlovéniában pedig a fertőzöttek 5–10 százalékát helyezik el kórházakban. Szerbiában a megbetegedettek legkevesebb 12,5 százaléka részesült az eddigiekben kórházi ellátásban, de időnként ez az arány elérte a 38 százalékot is – ismertette az adatokat az államelnök, és hozzátette, hogy ekkora intézményesített kezelést Európában még csak Csehországban jegyeztek.

ELSŐK KÖZÖTT EURÓPÁBAN

Vučić az egészségügy eredményei mellett az ország gazdasági sikereit is megemlítette. Hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hároméves értékelése szerint Szerbia Európa élére tört.

Az elkövetkezőkben arra törekszenek, hogy mielőbb rendezzék azt az Azerbajdzsántól kölcsönzött hitelkeretet, amelyből a Preljina–Ljig autópálya épült. A 300 millió eurós kölcsön visszafizetésével ugyanis 0,42 százalékkal csökkenthető az államadóság, amely ennek köszönhetően 58,5 százalékra esik vissza. Bár Szerbia is 8,8-8,9 százalékos deficittel számol, ez még így is jelentősen kevesebb, mint amennyivel az idén szembe kell nézniük Európa fejlett országainak is – elemezte a gazdasági mutatókat az államelnök. Hangsúlyozta, hogy Szerbiáról elismerően nyilatkozik az országos intézkedéseket mérlegelő európai bizottság is.

Kiemelte, hogy január folyamán még meg kell találniuk a módját annak, hogy segítséget nyújtsanak a magánvállalkozóknak. Az adótörvényen azonban nem szeretnénk változtatni – tette hozzá az államfő.