2024. április 19., péntek

Folyamatos a migránsok elszállítása

Magyarkanizsa községben szerdán és csütörtökön is buszokra rakták őket

Hetekkel ezelőtt már egyszer több-busznyi migránst szállítottak el Horgosról, de még aznap újabbak jelentek meg helyettük. A község létrehozta az általa fizetett őrszolgálatot, amelynek az a dolga, hogy az emberek biztonságérzetét javítsa, hogy legyen kihez fordulni, kinek szólni, hogy a lakosok hol észlelnek rendbontást, vagy hol látnak nagyobb tömeget. Szerda este Horgosról érkezett a hír, éppen ezeknek a járőrözőknek jelentették, hogy nagyobb csapat jelent meg a faluban, és nem sokra rá ki is vonultak a rendőrök, majd újabb akció következett, amelynek során elszállították az illegális bevándorlóknak ezt a csoportját.

Magyarkanizsa utcáin fel-feltűntek a napokban is

Magyarkanizsa utcáin fel-feltűntek a napokban is

Megkeresésünkre Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke, migránsügyekkel megbízott koordinátor adott tájékoztatást. Elmondta, hogy csütörtök reggel ülésezett a magyarkanizsai válságstáb, és a rendőrség részéről elhangzott, hogy a szerda esti megmozdulással nem ért véget az akció.

– Szerda este Horgoson járőreink értesítették a rendőrséget a nagyobb tömegről, akcióba is lendültek, és elszállították a migránsokat. Megközelítőleg százötven személyt. Csütörtök reggel ismét úton voltak már az autóbuszok, és Magyarkanizsán is hasonló akcióra készültek – mondta Lackó, majd hozzáfűzte, hogy csütörtök délután Horgoson ismét megjelentek azok a buszok, amelyek elszállították a bevándorlókat a befogadóközpontba, sőt Magyarkanizsán is jelen voltak. – A buszállomáshoz közeli motelból mintegy húsz személyt vittek el, és az azért némi örömmel tölt el minket, hogy ígéretet kaptunk az illetékes szervektől, hogy erősítést küldenek, és lesz még ilyen nagyobb akció – hangsúlyozta.

Összesen kétbusznyi migránst vittek így el csütörtökön Kanizsáról és Horgosról együttvéve. Egyedül a horgosi, egykori Bácska birtokon hagyták ott őket, ahol felügyelet alatt vannak. Az azonban tagadhatatlan, hogy a távolabbi rendszámú taxisok folyamatosan dolgoznak, a migránsokat hozzák-viszik, de ahogy Lackó elmondta, az illetékes szervek erre is keresik a jó megoldást. Egyelőre annyit tudtak tenni, hogy figyelik őket, a járőrök pedig jelentik a rendszámokat.
A napokban egyébként a migránsok kényelmesen közlekedtek a buszállomástól a Fő utcán keresztül mindenhová. Útközben betértek egy-egy boltba, némelyikük csak egy pulóverben. Voltak, akik már ismerősként köszöntötték az eladókat, némelyek tört szerbséggel, de már a nyelvet is beszélik. A napokban egyre többet lehetett látni közülük, mintha a hideget sem éreznék. A helyiek azonban remélik, a hideget majd máshol vészelik át ezek az emberek, vélhetően nekik is, és a lakosságnak is megnyugtatóbb lenne úgy.