2024. március 28., csütörtök

Kevesebb a gyermek a topolyai ovikban is

A munkaközösségben nincs fertőzött

A topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény a környező község óvodáival ellentétben nem tett javaslatot a szülőknek, hogy ha csak lehet, maradjanak otthon a gyerekek, továbbá nincs munkaviszonyhoz sem kötve az óvodalátogatás. A Bambi továbbra is az eddig megszokott egészségvédelmi intézkedésekkel összhangban fejti ki a munkáját, de mivel egyre nagyobb lendületet kap a községben is a járvány, az év ezen szakaszához mérten kevesebb gyermek jár óvodába, mondta Fényszárosi Fekete Tímea, az intézmény igazgatója.

- A Bambi Iskoláskor Előtti Intézményt ezekben a napokban a gyermekek mintegy hetven százaléka látogatja úgy a topolyai tagozatokban, mint a falvak esetében. Az elmúlt egy hétben növekedett meg a hiányzások száma nagyobb mértékben. Ennek az az oka, hogy a gyerekek megfázásos tüneteket mutatnak. Mint ahogy az is, hogy adott esetben a család valamelyik tagja pozitív Covid-teszt-eredményt kapott. Ilyenkor, mint köztudott, karanténba vonul az egész család két hétre. Van természetesen néhány olyan eset is, amikor az egy csoportba járó ovis társ családjában elterjedt fertőzés hírére a szülő megriad, és nem engedi a gyermekét oviba. Szerencsére egyelőre az óvónők, illetve a kisegítő személyzet is egészséges, nincs koronavírusos betegünk. Intézményünk a korábban megszokott ütemben bonyolítja a munkát, a gyerekek számára biztosítva van az étkeztetés és más munkafeltétel – mondta el az igazgatónő, aki hozzá tette, hogy ahogy korábban, úgy jelenleg is az előirányozott egészségügyi előírások mentén várják reggelente az ovisokat.

- Ahogy megérkeznek a gyerekek, lefertőtlenítik a cipőjük talpát a bejárat előtti tálcában elhelyezett szivaccsal, a kezükre fertőtlenítő folyadék kerül, és testhőmérsékletet mérünk. Amennyiben nem mutatható ki láz, akkor jöhetnek be az óvodába a gyerekek. Az óvónőknek be kell tartatniuk a gyerekekkel a kötelező távolságot, így például, amikor félkörben felsorakoznak, vagy az étkezés, az alvás, a festés-rajzolás alkalmával. Továbbá nem keveredhetnek a más-más csoportba járó gyerekek, vagyis nincsenek óvodai csoportlátogatások, a gyerekek csak a saját csoportjukban tartózkodhatnak. Amennyiben a nap folyamán bárkinél lázat állapítanak meg az óvónők, azt a gyermeket elkülönítik, illetve értesítik a szülőt, aki haza viszi az óvodást lábadozni, gyógyulni.

A kicsiny az ismételt óvodalátogatást úgy tudja megkezdeni, ha orvosi igazolást hoz a szülője arról, hogy egészséges, meggyógyult. Ezt az igazolást a Dr. Hadzsy János Egészségház gyermekosztályán tudja kézhez kapni – tette hozzá Fényszárosi Fekete Tímea, aki arról is szólt, hogy mi történik akkor, ha a gyermek családjában kiderül: valaki pozitív Covid-teszt-eredményt kapott.

- Ebben az esetben a szülők telefonon jelentkeznek a gyermekük óvónőjének, és közlik a tényállást. A családra ilyenkor két hét kötelező karantén vár, a gyermek pedig ez után az orvosi vizsgálatot követően jöhet vissza az óvodai közösségbe. Azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen oknál fogva nem látogatják az ovit, hogy ne maradjanak le a tananyag elsajátításával, az óvónők hétfőn elküldik online a heti foglalkozás anyagát, amiről a szülők pénteken küldik vissza a beszámolót, vagy a megoldott feladatokat – összegezte a Bambi igazgatónője.