2024. április 26., péntek

Mintegy 1600 aktív fertőzött Szabadkán

A kórház Covid-részlegében 162 beteget ápolnak

A szabadkai Közegészségügyi Intézet csütörtök reggeli adatai szerint az észak-bácskai körzetben 24 óra alatt 175 személy esetében regisztráltak koronavírus-fertőzést. Szabadka Város területén 150 új fertőzöttet regisztráltak, míg Topolya és Kishegyes Községekben tizenegyet, illetve tizennégyet.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Nebojša Bohucki, a Közegészségügyi Intézet epidemiológusa a subotica.com hírportálnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a járványhelyzet Szabadka területén kritikus. Jelenleg 1597 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, de mint a szakember megjegyezte, a tapasztalatok alapján a tényleges szám ennek többszöröse, akár tízszerese is lehet. Ennek oka, hogy a tünetmentes fertőzöttek törvényszerűen nem jelentkeznek tesztelésre. Bohucki szavai szerint a napi regisztrált fertőzésszámok már nem fognak jelentős mértékben növekedni, mivel az egészségügyi hálózat közel jár a kapacitásai határaihoz. A szakember előrejelzése szerint december folyamán még számolnunk kell az aktív fertőzöttek számának a növekedésével. A helyzet javulására majd csak január közepén számíthatunk.

A Szabadkai Közkórház csütörtöki jelentése szerint az intézmény koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó részlegében az elmúlt 24 órában 77 vizsgálatot végeztek el. 25 beteget további kórházi kezelés céljából az intézményben tartottak. Ezen időszak alatt 28, korábban a kórházban ápolt pácienst engedtek haza; ők az elkövetkező időszakban otthoni karanténban lesznek, és a gyógyításuk is otthoni körülmények között folytatódik.

A kórház Covid-részlegében jelenleg 162 betegről viselnek gondot. Az intenzív osztály koronavírus-fertőzötteknek fenntartott részében 19 pácienst ápolnak. Közülük tizennégyen gépi lélegeztetésre szorulnak.

Azon polgárok, akik hozzátartozóját az intézmény Covid-részlegében ápolják, telefonon kérhetnek információt azok hogylétéről. Az érintettek mindennap 13 és 14 óra között hívhatják a 024/555-222-es telefonszámot. Az intenzív osztály eléréséhez a 343-as, míg a fertőzőosztály eléréséhez a 261-es lokált kell kérni.