2024. április 24., szerda

Elfogadták az állami földek bérbeadásának programját

A szabadkai városi képviselő-testület csütörtökön megtartott negyedik, rendes ülésén nyolc napirendi ponttal kapcsolatban mondhatták el véleményüket, illetve szavaztak a képviselők. A legjelentősebb minden bizonnyal a mezőgazdasági földterületek védelmének, rendezésének és használatának 2020-as programjára vonatkozó napirendi pont volt, amelynek fókuszában az állami földek bérbeadása, valamint az ebből származó bevétel állt. Ezzel összhangban a legtöbb hozzászólást is ez a téma váltotta ki az ülésen. Miroslav Milojević, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport vezetője felszólalásában a program elfogadásának időpontját illette kritikával, mondván, hogy a tervezhetőség érdekében már az év első felében meg kellett volna születnie a programnak, a késésben a képviselő a polgármester felelősségét hangsúlyozta. Dr. Pásztor Bálint, a képviselő-testület elnöke erre reagálva kifejtette, hogy a járványhelyzet miatt hozott intézkedések hosszú időn keresztül lehetetlenné tették a bizottságok működését, ugyanakkor a választások következtében végbemenő kádercserék is késleltették a program megszületését. A mezőgazdasági földterületekről szóló napirendi ponttal kapcsolatban többek között Sövény Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője is felszólalt, aki kifejtette, hogy egy mezőgazdasági program akkor tekinthető jónak, ha azt a helyi önkormányzat és a mezőgazdasági termelők is pozitívan értékelik, és jelen programmal ez a helyzet. A felszólalásokból mindezek mellett megtudhattuk, hogy az idei év végén 7180 hektárnyi állami földterületet adnak bérbe, ami a számítások szerint körülbelül 62 millió dináros bevételt jelent a városnak, ugyanakkor a már tavaly több évre kiadott földek után bejövő összegekkel ez a szám megközelíti a százmillió dinárt, ami egy jelentős tételt képez a város költségvetésében, és biztosítja többek között a jégvédelem támogatását, a mezőutak rendezését, valamint a mezőőrszolgálat működését. A felszólalók emellett arról is szót ejtettek, hogy a program kései elfogadása várhatóan nem hat ki negatívan a termelésre.

Az ülésen 57 képviselő vett részt (Fotó: Gergely Árpád)

Az ülésen 57 képviselő vett részt (Fotó: Gergely Árpád)

Az ülésen több személyi kérdésről is döntöttek a képviselők. Ezek között meg kell említeni a Palicsi Állatkert igazgatójának kinevezését, amely az ellenzéki képviselők szerint egy újabb példája a pártalapú foglalkoztatásnak. Az állatkertet a képviselők döntése nyomán az elkövetkező négy évben is a jelenlegi igazgató, Petar Savić vezeti. A posztra egy másik jelölt is volt, Óvári Krisztián személyében, azonban az intézmény igazgatóbizottsága Petar Savićot támogatta, aki pályázatában a fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt.

A képviselő-testület ülésén Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének alapító okiratát is módosították, amivel az összhangba került a turizmusról szóló törvény tavalyi módosításaival, amely az intézmények különböző bizottságainak hatásköreit szabályozza. Emellett a Dr. Rehák László Alap és a Súlyos Beteg Gyermekek és Fiatalok Gyógykezelését Segítő Alapítvány idei évre vonatkozó működési tervét is módosították.