2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Edzőjéért játszhat derbit a Honvéd

Bódog Tamás napjai meg vannak számlálva a kispestieknél

A Bajnokok Ligája jelentette terhelés miatt nem rogyott meg a Ferencváros, amely a torinói 2:1-es vereséget követően az OTP Bank Liga hétvégi fordulójában magabiztosan hozta az örökrangadót.

Az MTK ellen Tokmac Nguen és Roko Baturina góljai jelentették a 2:0-s győzelmet, amelynek köszönhetően a címvédő továbbra is magabiztosan áll az élen. A csapat ezzel tovább javította a hazai bajnoki veretlenség 2017. április 29. óta élő rekordját, amely immáron 59 bajnokit számlál.

Kevés gólt kapunk a bajnokságban, ez a siker kiindulópontja, hiszen vannak olyan minőségű támadóink, akik garanciát jelentenek a gólszerzésre. Ez az egész persze csapatmunka. Stabilabbak vagyunk, ha hibázunk is, mindig valaki kisegíti a másikat” – értékelt a Fradi másodedzője, Máté Csaba.

A zöld-fehérek a szerdai, Barcelona elleni mérkőzés után szombaton Diósgyőrben lépnek pályára, ahol 2018. március 3-a óta nem szenvedtek vereséget. Sőt, a két csapat legutóbbi hét bajnokiját mind a Fradi nyerte, a fölényére jellemző, hogy amíg 24 gólt szerzett, mindössze kettőt kapott ezen időszak alatt.

A Diósgyőr a legutóbbi két meccsén kikapott, jelenleg 10 ponttal az utolsó előtti helyen áll, mindössze a Honvédot előzi meg. A kispestiek október 4-én nyertek legutóbb, azt követően három döntetlent játszottak, majd három vereséget szenvedtek. A közönség hetek óta őrjöng, Bódog Tamás menesztését követeli, és a klub honlapjának nyilatkozó ügyvezető szavai arra utalnak, hogy a vezetőség fejében is megfordult hasonló gondolat. „Az MTK ellen Bódog vezeti a csapatot, de ő is tisztában van azzal, hogy a hétvégén csak a győzelem az elfogadható. Tapasztalt szakember, pontosan érzi és érti, hogy milyen elvárások vannak a Honvéd mindenkori edzőjével szemben” – nyilatkozta Kun Gábor.

Az MTK egyébként is ősi rivális, a felek között ez lesz a 195. bajnoki, ennél többször a Honvéd csak az Újpesttel (214) és a Ferencvárossal (211) meccselt. Tavaly csak a magyar kupában futottak össze, akkor a Honvéd két gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel jutott tovább az elődöntőből, és végül megnyerte a sorozatot. Az idei egyetlen, egymás elleni meccsükön az MTK 3:1-re nyert.

A Fehérvár a hétvégén visszavette a második helyet, miután 2:0-ra legyőzte a Zalaegerszeget, ugyanakkor a Kisvárda csak 0:0-t játszott a Budafokkal. A fehérváriak ezúttal Paksra látogatnak, ahol nehéz pillanatokban lehet részük. A Tolna megyei csapat ugyan kisebb hullámvölgyben van, a kisvárdai vereséget követően legutóbb úgy ért el 1:1-et Újpesten, hogy Ádám Martin a 91. percben egyenlített. Ugyanakkor a legutóbbi kilenc hazai meccséből mindössze egyszer verte meg a riválist, azaz lehet javítani a mérlegen. „Mindenkitől maximális teljesítmény kell majd az újabb sikerhez, de csapatunk képes erre, és meg tudjuk szorongatni, adott esetben le is tudjuk győzni a Fehérvárt” – mondta Bertus Lajos, a Paks középpályása.

A Budafok az Újpestet fogadja, a vendégek múlt pénteken 26 nap után játszhattak ismét bajnokit, ugyanis korábban a ZTE ellen halasztást kértek, a Diósgyőr ellen pedig nem tudtak kiállni a csapatot sújtó koronavírusos megbetegedések miatt. A Paks elleni hazai 1:1 azt jelentette, hogy a csapat három vereséget követően szerzett pontot ismét az NB I.-ben.
A Puskás Akadémia egy hullámvölgy után most visszaelőzheti a Kisvárdát, ehhez nyernie kellene szombaton. De a kisvárdaiak revansvággyal érkeznek Felcsútra: szeptember 4-én ugyanis hazai pályán beleszaladtak egy csúnya, 3:0-s zakóba a rivális ellen.
A fordulókon át utolsó helyen szerénykedő Mezőkövesd szeptember 12-e óta először nyert, Pintér Attila csapata 2:1-re verte a Diósgyőrt, és a 9. helyre lépett előre. Ha Zalaegerszegen is sikerülne a meglepetés, akkor még feljebb kerülne. A felek az első osztályban eddig négy alkalommal találkoztak, két 1:1-es döntetlen mellett mindketten egy-egy alkalommal nyertek.

A 13. forduló programja

December 4., péntek: Budafok–Újpest (20 óra). December 5., szombat: ZTE–Mezőkövesd (14.45), Diósgyőr–Ferencváros (17), Puskás Akadémia–Kisvárda (19.30). December 6., vasárnap: Honvéd–MTK (15.15), Paks–Fehérvár (17.30).